Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Hogyan segíthet a kávé? – Érdekes tippek

2015. október 1., Faludi Linda
Címkék: koffein kávé kávéivás
Nemrég volt a kávé világnapja, ez alkalomból összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket arról, hogy segíthet minket a kávé a munkában, mikor érdemes elfogyasztani és hogyan kerülhetjük el a kávémegvonással járó fejfájást.

A kávé világnapjának ötlete először Japánban bukkant fel, a 80-as évek elején. Azonban igazi hírneve az amerikaiaknak köszönhető, akik 2005-ben nemzeti ünneppé nyilvánították az eseményt. A kávé szeretete és a kávéfogyasztás évszázados tradíciója mellett az ünnep a kávé kapcsolatépítő szerepére is felhívja a figyelmet.

Sokan állítják, hogy kávé nélkül képtelenek elkezdeni a napot, ugyanakkor érdekes tény, hogy ha hosszú távon rendszeresen fogyasztunk kávét kora reggel, csökkenhet a koffein élénkítő hatása. Az ok a kortizolban keresendő, ennek az élénkítő hatású hormonnak az adagolását a szervezetünk napszakonként módosítja. Talán nehéz elhinni, de a kora reggeli órákban, délben és este hatkor álítja elő a testünk a legnagyobb mennyiségben ezt a „természetes koffeinpótló” anyagot, ezért a kávéivást érdemes a köztes időszakokra tenni, vagyis reggel fél tíz és fél tizenkettő, valamint délután fél kettő és fél hat közé. Az időzítéshez jó tudni, hogy a kávéban található koffein maximális felszívódása a fogyasztást követő harmincadik-negyvenötödik percre tehető, az élénkítő hatás pedig öt-hat óra múlva csökken a felére.
 
Bizonyított tény, hogy a kávé segíthet a repetitív feladatok megoldásában, fokozott kreativitást viszont hiába várunk tőle. A koffein hatékonysága egyénenként változó, de bizonyos hormonális és külső tényezők egyértelműen befolyásolják. A fogamzásgátlót szedő nők és a kávét ritkán fogyasztók szervezetében tovább dolgozik a koffein, míg a dohányosok és a nagy kávéivók testéből gyorsan kiürül az élénkítő szer.

Évente mintegy ötszáz millió csésze kávé fogy el a világon, és kevesen tudják azt, hogy a víz után a kávé a második leggyakrabban, legnagyobb mennyiségben fogyasztott italféle.

A nagy kávéfogyasztók egy kellemetlen következménnyel is szembesülhetnek, ha nem jutnak az italhoz, ilyenkor jelentkezhet a megvonással járó fejfájás. Ha tudjuk, hogy nem jutunk kávéhoz a következő időszakban, érdemes sok vizet inni és mentás cukorkát, valamint ginzeng tartalmú teát vagy étrendkiegészítőt fogyasztani, előbbi a fájdalmat csökkenti, utóbbi pedig egy kis extra energiát is ad.
 
A „kávéfüggőknek” szerencsére nem kell folyamatosan növelniük a dózist a hatás fenntartásához, elég néhány szempontot figyelembe venni. A több kisebb adag kávé segít fenntartani az egyenletes koffeinszintet, ezzel jobban járunk, mintha egyszerre innánk „egy vödörrel”. A kávé minősége döntő, érdemes jobb minőségű terméket vásárolni, így kisebb mennyiségekkel is elérhetjük ugyanazt az élénkítő hatást. A grépfrút, a kisebb mennyiségű cukor és az egészséges zsírok (például olajos magvak) fogyasztása lassítja a koffein felszívodását és ezzel elnyújtja élénkítő hatását.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez