Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Kevesebb cukrot a bébiételekbe!

2016. január 29., Európai Parlament
Címkék: cukor bébiétel egészséges táplálkozás
A januári plenáris ülésen az EP-képviselők megvétózták a Bizottság bébiételek összetételére vonatkozó javaslatát, indoklásként pedig elmondták, hogy nem akarnak hozzájárulni a gyermekkori elhízás növeléséhez.
Megvétózta az EP a Bizottság bébiételek összetételére vonatkozó javaslatát a januári plenáris ülésen, mert az túl magas cukortartalmat engedélyezett. Keith Taylor (zöldpárti, brit) jelentéstevő sürgeti, hogy a Bizottság álljon elő egy új javaslattal, amelyben drasztikusan csökkenti a bébiételek cukortartalmát. Az EP-képviselő elmondta: „Az elhízás a legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel a 21. században szembe kell néznünk, ki akarná, hogy a gyerekek édesszájúak legyenek?”. Interjú.

A Bizottság javaslata szerint 30% maradt volna a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek cukortartalma. Ez ellentétben áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által egészségesnek ítélt 5%-nál, illetve a 10%-os küszöbnél. Ezért egyértelmű, hogy az EP-képviselők éltek a lehetőséggel és nemet mondtak az Európai Bizottságnak, mondván: „Kevesebb cukor kell, a babák így is elég édesek”. Az elhízás a legnagyobb egészségügyi probléma, amellyel a 21. században szembe kell néznünk, ki akarná, hogy a gyerekek édesszájúak legyenek?
 

 
Mi a következő lépés, most, hogy újra a Bizottságnál a labda?

 
A Bizottságnak új javaslattal kell előállnia, amely jobban tükrözi a Parlament állásfoglalását. Egyszerű, adalékoktól mentes bébiételeket szeretnénk, ez minden. Reménykedem benne, hogy komolyan veszik a Parlament álláspontját, mert az EP-képviselők nagyon alaposan megvizsgálják a következő javaslatot, és ha kell, ismét visszautasítják. Nagy többségünk úgy véli, hogy csökkenteni kell a cukortartalmat, ezért vétóztuk meg a mostani szöveget.
 
A Parlament állásfoglalása úgy fogalmaz: „a nem megfelelő táplálkozás világszerte a betegségek és az elhalálozás messze legfontosabb kiváltó oka”. Mit tehet az EU a probléma megoldásáért?
 
A környezetvédelmi szakbizottságban egy olyan, a közlekedési lámpák jelzéseihez hasonló címkézési rendszeren dolgoztunk, ahol azokat az ételeket jelöltük volna meg, amelyeknek magas a cukor-, só- vagy zsírtartalma. Sajnos a gyártók ellenzik a rendszert, ezért nem tudtuk keresztül vinni a Parlamenten.
 
Átláthatóbbnak kell lennie, hogy milyen anyagokat tartalmaz az étel, amit megeszünk manapság. „Az vagy, amit megeszel”, tartja a mondás és a Parlamentnek kiemelt szerepe van abban, hogy tegyen a fenntartható, egészséges táplálkozásért. A felesleges cukrot, sót és zsírt tartalmazó ételek a felnőttek számára is egészségtelenek, nem csak a gyermekeknek, ezért tovább folytatjuk a munkát, hogy a csomagolt ételeket vásárlók minél több információhoz jussanak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez