Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Kutyatáp teszt – hátul kullog a Eukanuba és a Pedigree

2015. január 7., NÉBIH/Faludi Linda
Címkék: kutya kutyatáp teszt eledel címke élelmiszer jelölés NÉBIH
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) új tesztjében a száraz kutyatápok minőségét ellenőrizte. A vizsgálat igazolta, hogy az alacsonyabb árfekvésű eledelek közül több lekörözi az olyan, ismertebb márkákat, mint a Eukanuba vagy a Pedigree.

Az önkéntesen közölt adatokkal sem stimmelt minden

A kötelező információkon túl az előállítók gyakran önkéntes címkézési adatokat (például garantált makroelem, garantált vagy hozzáadott nyomelem és vitamin tartalom) is feltüntetnek a csomagoláson. A makroelem (nátrium, kalcium, foszfor) vállalásoknál az érintett 14 kutyatápból 50%-nál (7 db), míg a nyomelemek (réz, vas, mangán, cink, szelén) esetében a 28 termék 25%-ánál (7 db) mutattak ki a vállalttól eltérő értéket a laborvizsgálatok. A feltárt hiányosságok miatt a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, az eljárások folyamatban vannak.
Az itthon kapható száraz kutyatápokat csak kisebb – főleg jelölési – hibák jellemzik, az eledelek az állatok egészségét veszélyeztető anyagoktól mentesek és az olcsóbb árkategóriájú termékek között is találhatóak kiváló minőségűek - többek között ezek derültek ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén, amelyben 41, felnőtt kutyáknak szánt teljes értékű száraz kutyaeledelt ellenőrzött a hatóság.
 
A mintákat a kereskedelemből és közvetlenül a hazai gyártóktól vették a szakemberek. Az ellenőrök értékelték a termékek csomagolását, ellenőrizték, hogy jelölésük megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, valamint összevetették a címkén feltüntetett összetevők értékeit a laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel. A NÉBIH több biztonsági (avasság, Enterobacteriaceae sp., Salmonella spp,) paramétert is ellenőrzött, valamint érzékszervi vizsgálatokat is végzett. Utóbbinál a szakemberek olyan szempontokat vettek figyelembe, mint, hogy mennyire elfogadható az állattartó számára a táp szaga, vagy épp milyen a termék megjelenése (szín, forma, töredezettség).
 
A célellenőrzés során a kutyatápok mintegy ötödénél találtak kisebb jelölési hiányosságot a szakemberek, míg a címkén feltüntetett összetevők (nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj és –zsírok, illetve a nyershamu százalékos mennyisége) vizsgálatakor 16 tételnél találtak valamilyen hibát. A legtöbb probléma a nyersrost tartalommal akadt: a laboratóriumban mért eredmények többnyire magasabb értéket mutattak, mint amit a gyártó garantált.
 
A teszt győztese az olasz Farmina Ecopet nevű tápja lett, ez a vállalat belépő szintű tápja, amelyben az egyetlen kivetnivaló az lehet, hogy nem tartalmaz friss húst, csak húslisztet. Ez azonban nem jelent a kutyák számára egészségügyi kockázatot. Ez azt jelenti, hogy egy kilogrammoknként négyszáz forintért megvásárolható táp jobban vizsgázott, mint az ezer vagy akár a háromezer forintos áron megvásárolható társai. A második helyen a Fressnapf áruházlánc által forgalmazott Select Gold áll, a nagyrészt természetes összetevőkből készített eledel már a magasabb, kétezer forint feletti árkategóriába tartozik. Hetven százalék hús, harminc százalék zöldség-gyümölcs – ezt ígéri a harmadik helyezett, a szintén a Farmina által gyártott Natural&Delicious, a bronzérmes emellett gabonamentes, vagyis valamivel ezer forint feletti kilós árért már az ételérzékenységben szenvedő kutyáknak is találhatunk tápot.A Purina talán legismertebb tápja, a Dog Chow a negyedik helyre ért be, annak ellenére, hogy az összetételéből nem derül világosan, hogy milyen gabonaféléket és milyen húsokat tartalmaz, a címkén az első helyen „gabonafélék, hús és állati melléktermékek (8%)” szerepel az első helyen. Ami a további helyezetteket illeti; a Drogerie Markt gabonamentes eledele megelőzi a Eukanuba jogging néven forgalmazott termékét és a Royal Canint is, a két, hazai állatorvosok által gyakran ajánlott márkánál egyébként a szupermarketekben kapható Pedigree is jobban szerepelt.A kutyatápokkal kapcsolatos elsődleges információk a termék csomagolásán/jelölésén olvashatók. Az Európai Parlament és Tanács takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 767/2009/EK rendeletének 15., 17. és 19. cikke tartalmazza azokat az adatokat, melyeket a termék címkéjén kötelezően fel kell tüntetni. Ezek alapján egy kutyaeledel jelölése akkor tekinthető megfelelőnek, ha legalább az alábbi adatokat feltűntették:
Első tíz helyezett:
  1. Ecopet Natural 2,5 kg, 352 Ft/kg 54,08 pont Szerbia
  2. Select Gold 1kg, 2199 Ft/kg 53,75 pont Németország
  3. Natural&Delicious kutyatáp 2,5 kg 1159Ft/kg 52,50 pont Szerbia
  4. Dog Chow 2,5 kg, 685 Ft/kg, származási hely: Magyarország, 49,83 pont
  5. Real Nature 1,5 kg, 1799 Ft/kg, származási hely: Hollandia 49,08 pont
  6. Dein Bestes (gabonamentes) 1 kg, 1289 Ft/kg, származási hely: Ausztria 47,75 pont
  7. Pedigree 2,4 kg, 675 Ft/kg, származási hely: Magyarország 46,58 pont
  8. Royal Canin 0,8 kg, 3749 Ft/kg, származási hely: Franciaország 46,50 pont
  9. Eukabana jogging 3 kg, 1312 Ft/kg, származási hely: Hollandia 45,58 pont
  10. Aldi teljes értékű kutyaeledel 3 kg, 265 Ft/kg, származási hely: Magyarország 44,02 pont

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez