Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Figyeljünk a lejárt vízmérőkre!

2012. június 20., tht.hu
Címkék: vízóra mellékvízmérő lejárt hitelességű vízóra
A vízfogyasztás lakásonkénti pontos mérése rendkívül fontos a lakóközösségek számára. Ha ugyanis az egyes lakások nem hitelesített vagy lejárt hitelességű mellékvízmérője kevesebbet mutat a valós fogyasztásnál, nagy eltérés jelentkezhet a főmérő értékeihez képest. A különbözet a közös fogyasztás részévé válik, és díja jellemzően a közös költségben jelenik meg. A lakóközösségeknek a jogszabály szerint a teljes, főmérőn mért fogyasztást kell kifizetniük.
Budapesten jelenleg közel 40 000 lejárt hitelességű lakás-mellékvízmérő működik, melyek már nem felelnek meg az 1991. évi XLV. (Mérésügyi) törvényben előírtaknak. Az idő előrehaladtával és a rendszeres használattal a mérők a kopás és a szennyeződés miatt egyre kevésbé megbízható értéket mutatnak, így könnyen előfordulhat, hogy a lejárt hitelességű vízórák pontatlanul mérnek. Ennek következtében a lakók összesített fogyasztása és a főmérőn mért értékek között jelentős különbség is kialakulhat, amelyet a társasház elszámolási szabályai szerint kell a lakóknak megfizetniük. Ez a többletköltség egy évre vetítve már tekintélyes összeget is kitehet, elszámolási vitát okozva ezzel a társasház lakói között.
 
A konfliktusok jelentősen mérsékelhetőek, ha a lakás-mellékvízmérővel rendelkező lakók a jogszabályoknak megfelelően 6 évente lecseréltetik vagy újrahitelesíttetik vízórájukat. Annak érdekében, hogy a fogyasztók ne feledkezzenek meg erről, a Fővárosi Vízművek rendszeresen tájékoztatja a lejárt mellékvízmérővel rendelkező fogyasztóit plakátokon, szórólapokon, levelekben, hirdetésekben és mostantól SMS-üzenetekben is. Amennyiben az ügyfél igényli, a Fővárosi Vízművek szerződött partnerei a hitelesítést és a műszaki átvételt is elvégzik, de a mérőcserével természetesen más, erre szakosodott szerelőt is megbízhatnak.
 
A lakóközösségek vízóráinak hitelességét a közös képviselőknek is érdemes folyamatosan nyomon követniük. A társasház lejárt vagy hamarosan lejáró hitelességű vízóráinak listáját a Fővárosi Vízművek évente legalább egyszer eljuttatja részükre levélben, de egy rövid regisztrációt követően a nap 24 órájában ők is bármikor díjmentesen lekérhetik azt a szolgáltató online ügyfélszolgálatán (ugyfelszolgalat.vizmuvek.hu). Noha a Fővárosi Vízművek - lehetőségei szerint - mindent megtesz annak érdekében, hogy a fogyasztók ne feledkezzenek meg a lakás-mellékvízmérők hatévenkénti cseréjéről, a közös képviselők is sokat tehetnek azzal, ha felhívják a tulajdonosok figyelmét a vízórával kapcsolatos kötelezettségeikre.
 
Amennyiben a lakástulajdonosok mégsem tesznek eleget törvényi kötelezettségüknek, a szolgáltató a határidő lejárta után a mellékvízmérős szolgáltatási szerződést felbonthatja. Ebben az esetben a vízdíj-fizetés ezt követően nem a ténylegesen elfogyasztott, mellékvízmérővel mért vízmennyiség alapján, hanem a társasház SZMSZ-ében meghatározott módon érvényesített átalányként történik.
 
A társaság ügyfélszolgálatán, a Vízvonal 06-40 247 247 telefonszámán és a www.vizmuvek.hu honlapon is valamennyi szükséges információ megtalálható a lejárt hitelességű mérőkkel és azok cseréjével kapcsolatban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
konradinyo - 2012. szeptember 24. 14:40
érdekelne, hogy a lejárt vízóra miatti szerződésbontás után, a vízmű értesíti-e a társasházat, vagy a lakó kötelessége ezt megtenni. mi van akkor, ha 3 év múlva jön rá a társasház, hogy lejárt a vízóra és az átalánydíjat sem szedte be?

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez