Keresés a tartalomban:
Autó

Nem köthet új Kgfb szerződéseket a KÖBE

2015. november 13., MNB/SV
Címkék: kgfb MNB biztosítás kötelező biztosítás
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált végzésében felfüggesztette a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület (KÖBE) kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékértékesítését. A biztosító eszerint az MNB végzésének mai kézhezvételétől az intézkedések visszavonásáig nem köthet új kgfb-szerződéseket és a nála biztosított gépjárműflották sem bővíthetők.
A KÖBE jelenleg meglévő biztosításai (ideértve az idei év végi kampányban az MNB végzésének kézbesítéséig hozzá beérkezett ajánlatok alapján létrejött szerződéseket is) és egyesületi tagi jogviszonyai ugyanakkor változatlanul érvényben vannak, s a díjfizetés fejében ezek nyomán – káresemény esetén – köteles a jogszabályokban előírt biztosítási szolgáltatást teljesíteni. A KÖBE által kínált egyéb, nem kgfb típusú szerződésekre nem vonatkozik az értékesítés jegybanki felfüggesztése. A biztosító minden szerződéses kötelezettségét rendben teljesíti.
 
Az MNB a befektetési kockázatok indokolatlan növekedésének elkerülése érdekében korlátozta a biztosító eszközei feletti intézkedési rendelkezést is. Ez ténylegesen azt jelenti a biztosító számára, hogy csak meghatározott eszközökbe és csak a kötelezettségei lejárati szerkezetének figyelembevételével fektethet be. Az MNB emellett olyan pénzügyi terv elkészítésére is kötelezte a KÖBE-t, aminek végrehajtása révén a biztosító maximum 6 hónap alatt megszünteti a megállapított tartalékhiányt.
 
A jegybank jelenleg átfogó vizsgálatot folytat a KÖBE-nél, s az ennek nyomán feltárt adatok alapján döntött az ideiglenes intézkedések meghozataláról. A pénzügyi helyzet rendezéséig érvényben maradó intézkedésekre a biztosító eddigi, nem kellően megalapozott díjpolitikája, illetve a megengedhetőnél lényegesen nagyobb befektetési kockázata és kedvezőtlen tartalékhelyzete miatt került sor.
 
Az MNB lépései – megelőző, korai beavatkozás jelleggel – a biztosítási és a befektetési kockázatok növekedésének elkerülését és a pénzügyi helyzet javításának mielőbbi megkezdését célozzák, a KÖBE tevékenysége kapcsán érintett szereplők – így az ügyfelek, egyesületi tagok – gazdasági érdekeinek megvédése érdekében.
 
A 2015. szeptember 30-i adatok szerint a KÖBE piaci részesedése a nem életbiztosítási piacon viszonylag kisebb súlyú, 2,5 százalékos volt, a biztosító ugyanakkor az életbiztosítási piacon nincs jelen.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez