Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Vizsgáztak a laktóz- és gluténmentes termékek

2015. november 5., NFH/FL
Címkék: gluténmentes laktózmentes élelmiszercímke teljcukor liszt szója szójamentes
„Szójamentes”, „laktózmentes”, „gluténmentes” jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a megtévesztő jelölés tükrében. A vizsgálat célja az volt, hogy a „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályi előírásnak, illetve az élelmiszerek címkéjén a gyártó által feltüntetett adatoknak.
„Szójamentes”, „laktózmentes”, „gluténmentes” jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a megtévesztő jelölés tükrében. A vizsgálat célja az volt, hogy a „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek megfelelnek-e a jogszabályi előírásnak, illetve az élelmiszerek címkéjén a gyártó által feltüntetett adatoknak.
 
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma laktóz-, szója- és gluténmentes jelöléssel ellátott élelmiszereket vizsgált a megtévesztő jelölés tükrében. A vizsgálatot indokolta, hogy a szójaallergiában, illetve a laktóz- és/vagy gluténérzékenységben szenvedő fogyasztók különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoport, hiszen kizárólag a címkén jelöltek alapján döntenek arról, hogy a kiválasztott élelmiszer számukra fogyasztható-e vagy sem.
 
Összesen 49-féle mintát vizsgáltak meg a szakemberek az akkreditált laboratóriumban- 18-féle „laktózmentes”, 22-féle „gluténmentes”, és 16-féle olyan terméket, amely - a címke jelölése szerint - nem tartalmaz szóját.
 
„Laktózmentes” jelöléssel ellátott élelmiszer laktóztartalma – az élelmiszerek címkéjén feltüntetett értékek szerint – általában legfeljebb 0,1 g/100 g (illetve 0,1 g/100 cm3) laktóztartalom. A vizsgált termékek többsége megfelelt, ugyanis a laktóz tartalom nem volt jelen a címkén feltüntetett értéknél nagyobb mennyiségben; egy termék, a Magic Milk Laktózmentes Habtejszín (UHT) (Minőségmegőrzési idő (nap/hónap/év) a tételazonosítóval: 06.11.2015 LK23015-1) laktóztartalma (0,12 g/100 g) haladta meg a címkén jelölt 0,1g/100 g értéket.
 
A vizsgálat szerint egy termék, a Glutenix gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék (Minőségmegőrzési idő a tételazonosítóval: 31082017- -173) gluténtartalma (33,96 mg/kg) meghaladta a jogszabályban rögzített maximálisan megengedhető értéket.
 
A felmérésben részt vevő szójamentes termékek közül valamennyi megfelelt a címkén jelölteknek.
 
A laktóz (azaz tejcukor)-érzékenység az esetek többségében azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló tejcukor-bontó enzim (laktáz) mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetbe juttatott tejcukor teljes mennyiségét lebontsa. A tejcukor-érzékenység kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket (tejtermékek, tej, vagy ezeket tartalmazó élelmiszerek) kivonjuk az étrendből, de manapság az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatnak.
 
Szintén gyakran előforduló étel-intolerancia a lakosság körében a gluténérzékenység. A vonatkozó uniós jogszabályok alapján „gluténmentesnek” abban az esetben nevezhető az élelmiszer, amennyiben gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített termékben nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget.
 
Szójaallergia esetén fontos a szigorú, szójamentes diéta folyamatos betartása. Szóját nagy gyakorisággal tartalmaznak a hústermékek, illetve húskészítmények. Az élelmiszerek jelölését érintő szabályozás szerint – az allergénekre vonatkozó általános jelölési kötelezettség miatt – a szójababot tartalmazó termékek jelölésében is kötelező feltüntetni a szója jelenlétét.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez