Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Mérgező gyerekülések

2015. november 12., Teszt és Piac/SV
Címkék: rákkeltő mérgező gyerekülés autós gyerekülés ICRT Teszt és Piac Egyesület
Megdöbbentő eredményt hozott az ICRT (Consumer Research and Testing) nemzetközi tesztje. A vizsgálatban szereplő autós gyerekülések közül számos olyan típus van forgalomban az európai piacokon, amely nagy mennyiségben tartalmaz az egészségre súlyosan káros, rákkeltő anyagokat. Ezek a típusok hazánkban is kaphatók.
Nem könnyű jó autós gyerekülést választani – leginkább így összegezhető nemzetközi tesztünk eredménye. Van ugyanis olyan termék, amely a frontális behatásoktól, más pedig az oldalirányúaktól nem véd megfelelően, megint másoknak a megfelelő használatával akadhatnak gondok. S ha ezek a szempontok rendben is vannak, még mindig ott lehet, hogy a gyerekülés olyan egészségre káros anyagokat tartalmaz (akár nagy mennyiségben), ami mellett még az is eltörpülhet, hogy egyébként egy ütközés során milyen védelmet nyújt.
 
A teszt az International Consumer Research and Testing (ICRT) nevű független nemzetközi tesztelő szervezet égisze alatt készült, melynek magyarországi tagja a Teszt és Piac.
 
Jól felszerelt nyugat-európai laborokban vizsgálták meg a termékeket mind biztonsági mind pedig anyagszerkezeti szempontból. A termékek kárpitjából és az övek, övvezető rendszerekből vett anyagminták alapján harmincnál is több káros műanyagvegyület jelenlétére figyeltek, köztük a PAH vegyületekre (policiklusos aromás szénhidrogének, pl. benzol, a rákkeltő naftalin és egyebek), PVC műanyag lágyítók, fenolok és égéslassító vegyületek.
 
A vizsgálatok aggasztó eredménnyel zárultak, ugyanis a tesztelt termékek közül sok tartalmazott az egészségre káros, veszélyes, esetenként tiltó listán szereplő anyagot.
 
Magyarország sincs jó helyzetben ebben a tekintetben. A magyar piacon kapható termékek közül a Cybex Aton 4 (0-13kg) (hazánkban 8 féle típus, kiegészítő betéttel, extrával) elégtelenre vizsgázott, azaz megbukott a teszten fenol és elfogadhatatlanul magas naftalin tartalma miatt, ami rákkeltő hatású. Emellett több olyan termék van, ami csak elégséges vagy közepes minősítést kapott, azaz szintén jelentősebb károsanyag-tartalom mutatható ki benne, továbbá sajnos olyan termékek is vannak, amelyek egy ütközésnél nem nyújtanak megfelelő védelmet a gyermek számára.
 
A Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület 2015. 10. 26-án hivatalos levélben hívta fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) figyelmét az aggasztó eredményekre, melyre reagálva az NFH 2015. 10. 30-án azt a tájékoztatást adta, hogy a bejelentést továbbította a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez