Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Vásárlói kártyák — előnyök és hátrányok

2014. március 19., penzcentrum.hu/SV
Címkék: hitel hitelkártya vásárlói kártya Cetelem áruhitel Auchan Tesco
A mindennapi bevásárlások során fizetéskor egyre többször kerülnek elő a kártyák. De nem csak a bankkártya, hanem a hűségkártyák, pontgyűjtő kártyák. Szemben az áruhitellel, ezek a kártyák számos kedvezményre jogosítanak, és gyakran nem csak az adott boltban. Ezek a vásárlói kártyák számos kedvezményt nyújtanak, és tudatosan használva éves szinten valóban több tízezer forintot spórolhatunk/nyerhetünk velük, ehhez nagyon fontos, hogy néhány dologra kiemelten figyeljünk.
Néha ránktukmálnak a boltban egy-egy vásárlói kártyát, és a gyorsan elmondott - az előnyöket kidomborító - szövegből éppen csak az marad ki, hogy valójában egy (áru)hitelkártyáról van szó. Sokan ilyenkor kétségbeesve hívják a bankot, hogy szeretnék visszamondani a szerződést, pedig az ilyen plasztikoknak - tudatosan használva - számos előnye lehet.

Áruvásárlási hitelkártya vagy áruhitel?

Mivel hitelkártyáról van szó - lehetőségünk van kamatmentesen vásárolni nagyobb összegben is, ami különösen egy hó végi nagybevásárlásnál, vagy egy elromló hűtő mielőbbi cseréjénél lehet nagy előny. Ha a megadott határidőre visszafizetjük a levásárolt összeget, akkor nemcsak kamatmentes volt a fizetés, akár 5-10 százalékos visszatérítést is kaphatunk. A hitelkártyákkal szemben további előnye az ilyen vásárlókártyáknak, hogy többségükhöz kapcsolódik olyan lehetőség, hogy egy-egy nagyobb kiadás esetén a vásárlást átalakíthatjuk fix futamidejű és fix törlesztésű kölcsönné. Ilyen például a Cetelem Joker24 szolgáltatása, melyet minden 30 ezer forint feletti, egyösszegű kártyás vásárlás esetén igénybe vehetünk.
 
A Pénzcentrum.hu kérdésére a Celetem elmondta, hogy mivel az ügyfelek számára nagyon fontos, hogy a visszafizetés kiszámítható legyen, ezért egyre többen élnek a Joker24-gyel. 2014. első három hónapjában megduplázódni látszik a bármely, akár külföldi kártyás vásárlás átalakítására használható Joker24 darabszáma (igaz, a forgalom döntő többsége (90%) Cetelem partner-üzletekben igényelhető Áruhitel Expressz). A Budapest Bank ügyfeleinek körében is különösen az ún. Részletformáló lehetőségnek köszönhetően népszerűek az áruvásárlási hitelkártyák, hiszen így a hitelkártya-tartozást az ügyfél zárt végű hitelként fizetheti vissza.

Elbírálás nélküli és online áruhitel

Ugyanakkor ha már rendelkezünk vásárlói hitelkártyával, szükség esetén áruhitelhez is könnyebben juthatunk. A Cetelemes kártyák esetén például ott van az Áruhitel Expressz szolgáltatás, amellyel a hitelkártyán felhasználható hitelkeret erejéig lehet áruhitelt igényelni hitelbírálat, dokumentum és igazolás nélkül. Ennek népszerűségét jól mutatja, hogy a Cetelem által kibocsátott hitelkártyák közel 20 százalékát az áruhitel expressz szolgáltatással együtt igénylik az ügyfelek, valamint az, hogy további 10 százalék azok aránya, akik az első 12 hónapon belül újra használják kártyájukat erre a célra.
 
Habár nem tekinthetjük kifejezetten áruhitelkártyának a Cetelem plasztikjait, a hozzájuk kapcsolódó részletfizetési-, és áruhitel szolgáltatások, valamint a kedvezményt nyújtó partnerek széles köre miatt mégis bevettük a felsorolásba. A Cetelem közel 300 ezer kibocsátott hitelkártyával rendelkezik, amellyel a hitelkártya kibocsátás terén piacvezetővé vált. 2013-ban pedig 15 százalékkal több áruhitelt folyósítottak, mint 2012-ben. Mivel egyre többen vásárolnak olyan webáruházakban, melyek nem rendelkeznek hagyományos értelemben vett üzlettel, ezért az online kereskedelem fejlődéséhez alkalmazkodva online áruhitel szolgáltatást is nyújt a Cetelem. Ennek keretében az interneten igényelhetjük a webshop honlapján a hitelt, melyet pozitív elbírálása esetén a kinyomtatva vissza kell küldenünk, és már postázzák is az árut. Idén több mint másfélszeresére nőtt az online áruhitelek aránya a múlt évhez viszonyítva. Online részletre főként értékesebb eszközöket vásárolnak, átlagosan 120 ezer forintot költve egy-egy kiszemelt termékre. Folyamatosan tapasztalják a kereskedők részéről a növekvő érdeklődést, 2013-ban 2 milliárd forint értékben érkezett online áruhitel hiteligénylés a Cetelemhez. az online csatornán keresztül évente közel 5 ezer db hitelkártya igénylés érkezik.

Amire érdemes figyelni

Habár a vásárlói kártyák számos kedvezményt nyújtanak, és tudatosan használva éves szinten valóban több tízezer forintot spórolhatunk/nyerhetünk velük, ehhez nagyon fontos, hogy néhány dologra kiemelten figyeljünk. A határidőket mindig tartsuk szem előtt. Ahhoz, hogy tényleg kamatmentesen vásárolhassuk a bank pénzén (amivel még pénzt is keresünk), egy napot sem szabad csúsznunk, különben az igen magas (40 százalék körüli) kamaton kívül több ezer (3-4000) forintos késedelmi díjat is fel fognak még számolni. Ugyanígy igyekezzünk mindig a teljes elkölött összeget rendezni, mert amíg ez nem történik meg, addig hiába fizettük vissza a kintlévőség 90 százalékát, továbbra is az eredeti, teljes tartozásra ketyeg a kamat. Általában így kezdenek annyira felgyűlni a kamatok, késedelmi díjak, hogy néhány hónap múlva nem értjük, hogy kerülhettünk ekkora csapdába. Érdeklődjünk, hogy melyik visszafizetési mód a legolcsóbb, ugyanis sok bank a postai csekkes befizetésért felszámol néhány száz forintot. Sok bank felszámol több ezer forintos felmondási díjat, ha egy éven belül szeretnénk lemondani a kártyát, ezért jól nézzük meg, hogy mit írunk alá. És persze sose vegyünk fel készpénzt hitelkártyával, mert nemcsak drága, hanem az ilyen tranzakciókra nem vonatkozik a kamatmentes periódus, így a felvétel napjától kezdve elkezd terhelődni a kamat.

Auchan-kártya:

Az Auchannak saját pénzügyi leánycége van, így a francia élelmiszer-nagykereskedési láncnak nem kellett egy nagyobb hazai bankkal sem leszerződnie, hogy áruvásárlási kártyát vagy hitelt tudjon biztosítani. A Oney Magyarország által kibocsátott Auchan-kártya nagyon népszerű az áruházlánc vásárlói között, az ügyfélállomány pedig stabilnak mondható - tájékoztatta lapunkat az Auchan. Pénzvisszatérítés az Auchanban történő vásárlások után csütörtöki napokon jár, illetve az Auchan márkás termékek minden nap kedvezménnyel vásárolhatók meg a kártyával. Sok ügyfelük igyekszik csütörtöki napra időzíteni vásárlását, hogy kedvezményesen vásárolhasson. Az Auchan Privatív kártya kizárólag Auchan áruházban, vagy Auchan benzinkúton történő fizetéshez használható, míg az Auchan MasterCard egy nemzetközileg elfogadott hitelkártya, amellyel bármely elfogadóhelyen - akár az interneten is - lehet fizetni, vagy készpénzt felvenni itthon és külföldön egyaránt. Közüzemi vagy egyéb számlák csoportos beszedési megbízásos teljesítése az Auchan-kártya terhére nem lehetséges.

Tesco Vásárlókártya:

A hazai bankok közül a Budapest Bank az, amelyik két nagyobb kereskedőnek, a Tescónak és a Euronics-nak is biztosítja a pénzügyi hátteret az áruvásárlási kártyák kibocsátásához. Amikor például a Tescóban vásárlás után odajön hozzánk az értékesítő, és megpróbálja eladni a Tesco Vásárlókártyát, akkor bizony nem mindenkinek tűnik fel, hogy éppen egy Budapest Bankos hitelkártya-szerződést ír alá. A Pénzcentrum.hu kérdésére, miszerint többen mondják-e vissza még aktiválás előtt az igényelt kártyát, a bank válaszából kiderül, hogy a kibocsátott kártyák aktiválási arányát az ügyfelek megfelelő tájékoztatásának köszönhetően a partnereik által is elfogadott szinten tartja a bank. Ezen felül az értékesítők folyamatos képzése és a kibocsátott, aktivált és használt kártyák arányának figyelése megoldást jelent ennek kezelésére és visszaszorítására.
 
A Tesco Vásárlókártya tehát hitelkártya, mellyel a Clubcard hűségprogramban gyűjthető pontokat tudjuk megsokszorozni. Először is 1000 Clubcard pontot kapunk, majd minden további Tescós vásárlás esetén 3x, bárhol máshol történő vásárlás esetén 2x Clubcard pontot írnak jóvá. Clubcard kártyánkkal egyrészt olcsóbban tudunk vásárolni, másrészt az összegyűjtöt pontok után vásárlási utalványt kapunk.

Jobban megéri a "sima" hitelkártya?

Ma már a legtöbb bank által kibocsátott hitelkártya biztosít bizonyos partnerüzletekben kisebb-nagyobb visszatérítéseket, így a határ a vásárlói kártyák és a "normál" hitelkártyák között egyre inkább elmosódik. Főleg, hogy a "sima" hitelkártyákkal is magas visszatérítést érhetünk el az élelmiszerüzletekben, elektronikai boltokban vagy barkácsáruházakban. A Citibank CitiLife kártyájával például a Lidlben (2%), a Baumaxban (3%), a Euronics-ban (3%), Kikában (2%) is visszajár a kifizetett összeg 2-3 százaléka, ezen felül minden egyéb vásárlás esetén 1 Citipontot gyűjthetünk 100 forintonként.
 
Az Erste Bank SuperShopos hitelkártyája pedig egyesíti a törzsvásárlói-, és a hitelkártya funkcióit, a SuperShop partnerüzleteiben történő vásárlások után két százalékot fizet vissza. Ugyanennek a banknak a Joker hitelkártyája az általunk választott három üzlettípusban négy százalékos visszatérítést ígér, a többiben pedig egy százalékot. A Raiffeisen Bank OneCard hitelkártyája pedig 100 forintonként ötöt fizet vissza, negyedévente megújuló ajánlatokkal, élelmiszerüzletekben pedig három forint jár vissza 100 forintonként, minden további költésből és csoportos beszedéi megbízásból egy százalékot nyerhetünk (partnerüzletekben pedig 2-15 százalék kedvezmény jár).

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez