Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Termékjelölés: új szabályok

2015. október 6., Európai Parlament/SV
Címkék: Európai Parlament címke jelölés származási hely
Az élelmiszerek mellett egyéb termékekre is kiterjesztené a földrajzi jelzés feltüntetését az EP. A jogi szakbizottság szeptember közepén fogadta el erről szóló jelentését, a Parlament ma vitázik és holnap szavaz róla. Az EP-képviselők szerint a változás segítené a fogyasztók megfelelő tájékoztatását, a kulturális örökség védelmét és a helyi vállalkozások fellendítését.
A földrajzi jelzés olyan név, vagy jel, amely egy termék eredetére utal. A jelzés általában a termék előállításához szükséges tradicionális eljárást, különleges tudást, vagy a helyi kultúrát is szimbolizálja, éppen ezért sokszor a rivális vállalkozások is felhasználják illetéktelenül.
 
Az élelmiszereket ily módon már 1992 óta védelem övezi uniós szinten, de a nem élelmiszeripari termékekre még nincs egységes szabályozás.
 
Szeptember 15-én a jogi szakbizottság állásfoglalást fogadott el, amely kiterjesztené a földrajzi jelzések használatát például a kézműves termékekre is.
 
Az Európai Bizottság több mint 800 olyan terméket tart számon, amelyet érintene egy ilyen új szabályozás. Az antwerpeni gyémánt és a muranói üveg mellett ilyen például a halasi csipke, valamint a herendi és a hollóházi porcelán is.
 
Virginie Rozière (szocialista, francia) jelentéstevő szerint az új szabályozásnak köszönhetően vonzóbbá válnának a termékek, hiszen a földrajzi jelzés garantálná az eredetet és a minőséget, ezzel pedig a gyártók is jól járnának. Az EP-képviselő szerint egy uniós szintű egységes védelem a munkahelyek megőrzését is elősegítené, ami azért is fontos, mert a kézműves termékek általában mezőgazdasági területeken, vidéken készülnek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez