Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Ha nagyobb a csomag többet eszünk?

2015. október 8., Eufic/Faludi Linda
Címkék: élelmiszer evés adag fogyasztás fogyasztó
Az európai élelmiszerpiaci szakértő szervezet, az EUFIC és a Surrey Egyetem közös kutatásából kiderült: ha nagyobb mennyiséget vásárolunk egy előrecsomagolt élelmiszerből, nagyobb adagokat is fogyasztunk.
Az EUFIC és a Surrey Egyetem több mint 13 ezer résztvevővel készített felmérést, hogy megtudja, befolyásolja-e a termék mennyisége az elfogyasztott adagot. A hat európai ország polgárait magába foglaló, önbevalláson alapuló kutatás eredményei szerint a csomagolási méretek növelése az elfogyasztott adagok kicsi, de érzékelhető növekedését vonja maga után.
 
Az Appetite magazinban közzétett elemzés igazolja az élelmiszeripari szakértők korábbi gyanúját, miszerint az üdítőitalok, a rágcsálnivalók és a csokoládék nagyobb mennyiségben fogynak, ha nagyobb csomagban érkeznek, ez az apró növekedés a napi energiabevitel komoly emelkedését jelentheti. A csomagolás a férfiakat és a nőket is befolyásolja, ugyanakkor a férfiak a kutatás szerint nagyobb mértékben növelték az adagokat a termékekkel párhuzamosan. Ami az országokat illeti, a német, lengyel és svéd válaszadók nagyobb adagnövekedésről számoltak be, mint a spanyol, francia és brit résztvevők.

Évek óta jellemző trend az európai élelmiszerpiacon, hogy miközben a rágcsálnivalók és üdítők egyre nagyobb csomagolásban érkeznek, a gyártók a reálisnál sokszor jóval kisebb mennyiségeket jelölnek meg egy adagként. Az édes kekszek esetében például nem ritka, hogy egy-két kekszet tekintenek egy adagnak, így az adagra vetített és a csomagoláson feltüntetett kalóriamennyiség megtévesztően alacsony. Az élelmiszergyártók ugyan kötelesek az egységes, 100 grammos mennyiségben található energiát is feltüntetni, ez a szám azonban többnyire a csomagolás hátsó oldalára kerül, míg a front oldalon, jól láthatóan jelölik az (általuk megszabott) adag kalóriaértékét.
 
A szakértők kiemelték: további vizsgálatok szükségesek a témában, hogy kiderüljön, befolyásolja-e a fogyasztók szokásait az, hogy a gyártó milyen mennyiséget jelöl meg egy adagként a csomagoláson.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez