Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Legfeljebb hat teáskanál cukrot együnk naponta

2015. március 5., WHO/Faludi Linda
Címkék: cukor cukorfogyasztás ajánlás WHO túlsúly elhízás
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi teljes kalóriabevitel legfeljebb 10 százalékát célszerű hozzáadott cukorból fedezni. A szakértők azt javasolják, hogy ha lehetséges, vigyük ezt az arányt 5 százalék alá - ez naponta hat teáskanálnyi hozzáadott cukor elfogyasztásának felel meg.
"Meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy ha az elfogyasztott hozzáadott cukor mennyiségét a napi energiabevitel 10 százaléka alá csökkentjük, azzal jelentősen mérsékeljük a túlsúly, az elhízás és a fogak károsodásának kockázatát" - fogalmazott az ajánlást kommentálva Francesco Branca, a WHO táplálkozástudományi igazgatója.
 
Az Egészségügyi Világszervezet azt szeretné elérni, hogy a tagországok megtegyék a szükséges lépéseket azért, hogy a cukorbevitel csökkentésével visszaszoríthassák az életmódból eredő betegségeket. A WHO ajánlása kifejezetten a hozzáadott cukrokra vonatkoznak, ugyanis nincs olyan kutatás, amely alátámasztaná az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben megtalálható cukrok fogyasztásának káros hatásait.
 
Míg a napi 10 százalékos aránnyal kapcsolatban a WHO "határozott ajánlást" adott ki, addig a hozzáadott cukor bevitelének további, 5 százalékra történő csökkentését tekintve a szervezet egyelőre csak javaslatot tett. Több kutatás eredménye is azt mutatja, hogy az 5 százalékos limit betartása tovább növeli az egészségre gyakorolt pozitív hatásokat, de az ezzel kapcsolatos bizonyítékok jelenleg nem eléggé átfogóak az ajánlás bevezetésére.
 
A hozzáadott cukor fogyasztása országonként jelentős eltéréseket mutat: Magyarország ebben a tekintetben a legjobbak közé tartozik; az átlagos hozzáadott cukor fogyasztás napi 7-8 százalék. Dániában, Szlovéniában és Svédországban az arány magasabb, 12 százalék. Szintén rosszul teljesítenek a spanyolok és a britek (16-17 százalék), Portugália pedig negatív csúcsot tart átlag 25 százalékos hozzáadott cukor fogyasztásával.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez