Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Teszt - kiderült, mi van az étkezési sókban

2015. május 7., NÉBIH/SV
Címkék: teszt tengeri só asztali só termék jelölés termékcímke NÉBIH
Legújabb terméktesztjén 14 féle asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum étkezési só. sót vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hazai boltok kínálatát jól jellemző termékek nagyobb áruházláncok és kisebb kereskedelmi egységek polcairól kerültek ki, de a szakemberek többek közt csomagoló üzemekben és internetes rendelés segítségével is vettek mintákat.

Az „Étkezési só” lehet:

  • Tengeri só: tengervízből lepárlással vagy párologtatással kinyert só.
  • Asztali só: bányászati technológiával kinyert őrölt, szitált kősó.
  • Párolt só/finomított só/vákuum só: az étkezési sót természetes módon oldják, majd általában többtestes vákuum-bepárlókészülékkel kristályosítják (csomósodásgátló adalékanyagot tartalmazhat).
A NÉBIH által koordinált kiemelt ellenőrzés keretében a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának élelmiszer-biztonsági felügyelői a nagyobb áruházláncokban és a kisebb kereskedelmi egységekben végeztek hatósági mintavételt, ezen kívül a NÉBIH hatósági ellenőrei előállító létesítményekben, csomagolóüzemekben tartott helyszíni ellenőrzés során, internetes rendeléssel és kereskedelmi egységekben is mintát vettek különböző sókból.
 
A tengeri, asztali, párolt, finomított és vákuum sók ellenőrzése során vizsgálták:

A mintavétel során külön figyelmet fordítottak arra is, hogy a minták megfelelően reprezentálják a hazai boltokban található kínálatot, így 60-nál több só került vizsgálat alá. Az első körben 14 féle asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum étkezési só hatósági vizsgálata zajlott le. A termékek laborvizsgálatait a NÉBIH hatósági laboratóriumai végezték.

Érzékszervi vizsgálat

A termékek akkreditált érzékszervi bírálata során a külső megjelenésen kívül a szín, szag és íz tulajdonságokat vizsgálták a bírálók. A szakemberek mind a 14 termék érzékszervi tulajdonságait megfelelőnek ítélték.
 
Színük fehér vagy hófehér a szürkésfehér asztali sókon kívül, és jellemzően szagtalan, idegen szagtól mentesek voltak. Az érzékszervi követelményeknek megfelelően mind a 14 termék idegen íztől mentes, sós ízű volt.

A kémiai jellemzők egyes paramétereinek vizsgálata során nem találtak olyan mintát, amely a szabvány által előírt mennyiségnél több vegyi anyagot tartalmazott volna. A kalcium-tartalom legfeljebb 0,5 %(m/m) illetve a magnézium legfeljebb 0,2 %(m/m) határértékeit meg sem közelítették a mért értékek.
 
A további vizsgálatok a Szabvány által megjelölt fémekre irányultak. A vas-tartalomra vonatkozó megengedett határértéket (legfeljebb 50,0 mg/kg) egy minta sem érte el. A mért értékek 9,8 - 38,7 mg/kg közöttiek voltak. Megállapítható, hogy a hófehér (jellemzően tengeri, párolt, finomított) sók kevesebb vasat tartalmaznak (10-14 mg/kg), mint a szürkésfehér színű asztali (bányászott) sók (20-38,7 mg/kg).
 
A további elemek (cink, réz, ólom, arzén, higany, kadmium) vizsgálatai is azt igazolták, hogy mindegyik termék megfelelt a Szabványnak, réz, arzén, higany és kadmium jelenlétét egy esetben sem mutatták ki.
 
Minden terméknél megvizsgálták a jogszabályban előírt jelölési követelmények teljesülését is. Az ellenőrzés során a 14 termékből 7 esetében találtak hiányosságokat. Egy interneten rendelt termék esetében fordult elő, hogy a kiszállított termék csomagolásáról lemaradt a magyar nyelvű jelölés. Hibának számított, hogy az összetevőket (étkezési só, csomósodást gátló anyag) nem a jogszabályok által előírt módon tüntették fel (a csomósodást gátló adalékanyagra való utalás nem közvetlenül az étkezési só után, hanem a jelölés egy másik helyén szerepelt). Probléma volt, hogy az egyébként nem kötelező tápértékjelölés nem az előírt adatokkal és formátummal került feltüntetésre.
 
A termékteszthez kapcsolódóan a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága is több ellenőrzést tartott. Bár a teszt során vizsgált tételeknél nem volt probléma, azonban a COMPEX-SÓ Kft-nél összesen 33 (só, fűszer, bab, rizs, cukor) tételt kellett mintegy 20 tonna mennyiségben kivonni a forgalomból. Az intézkedésre a termékek lejárt minőségmegőrzési ideje és jelöletlensége, valamint a nyomon követhetőség hiánya miatt volt szükség. A lefoglalt tételeket megsemmisítésre, illetve nem élelmiszeripari célra történő felhasználásra utalták a szakemberek. Az érintett vállalkozással szemben több mint 1,5 millió forint értékben élelmiszerlánc-felügyeleti, valamint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a hatóság.

Miért van csomósodást gátló adalékanyag a sóban?

A sószemcsék összetapadásának megakadályozására a sóhoz ún. csomósodást gátló anyagokat szoktak adagolni. Ilyen anyagok például a hexaciano-ferrát(II) sók (más néven vas(II)-cianidok vagy ferrocianidok).

Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló Európai Uniós rendelet szerint (1333/2008/EK) a nátrium-vas(II)-cianid (E 535), a kálium-vas(II)-cianid (E 536) és a kalcium-vas(II)-cianid (E 538) adalékok az étkezési sókban maximálisan 20 mg/kg mennyiségben engedélyezettek önállóan vagy együttesen alkalmazva.
 
A rendelet ezeken kívül más csomósodást gátló adalékanyagok használatát is megengedi (pl. kalcium-karbonát E 170, nátrium-karbonátok E 500, magnézium-karbonátok E 504, magnézium-klorid E 511).
 
A fogyasztó számára talán meglepő lehet, hogy cianid tartalmú vegyületet élelmiszerekhez adnak, hiszen a cianid ion erősen mérgező. A hexaciano-ferrát(II) ionban azonban vaskomplexben erősen kötötten található meg a cianid, így a cianid toxikus hatása nem érvényesül. Nemzetközi tudományos értékelő testületek (a FAO és WHO adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága /JECFA/ és az európai Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság /SCF/) értékelték a vas(II)-cianidok biztonságosságát, és 0,025 mg/ttkg/nap megengedhető napi beviteli értéket (ADI) állapítottak meg. Normál étrend mellett ennyi vas(II)-cianid elfogyasztása asztali sóval gyakorlatilag lehetetlen.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez