Keresés a tartalomban:
Jog

250 millió forintos bírság a Telenornak

Jogsértő a szerződésmódosítások

2015. május 18., MTI/SV
Címkék: Telenor bírság szrződésmódosítás egyoldalú szerződésmódosítás díjemelés
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 250 millió forint bírságot szabott ki a Telenor Magyarország Zrt.-re, mivel a szolgáltató jogsértő módon, az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályoktól eltérően, megfelelő jogalap hiányában, egyoldalúan módosította az egyéni előfizetői szerződéseket . A Telenor közölte, nem ért egyet a határozattal és fellebbez ellene.
A NMHH közleménye szerint hatósági ellenőrzés során vizsgálták a Telenor 2014. július 25-i hatállyal végrehajtott egyoldalú szerződésmódosításának jogszerűségét, hogy az megfelel-e az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokban foglalt rendelkezéseknek.
 
Az ellenőrzés azzal zárult, hogy a Telenor valószínűleg jogsértően járt el, ezért a hatóság általános hatósági felügyeleti eljárást indított, amely május 15-én elmarasztaló határozattal zárult le - áll a közleményben.
 
A bírsággal kapcsolatban a Telenor Magyarország Zrt. az MTI-vel közölte, nem ért egyet az NMHH határozatával, fellebbezni fog ellene és hangsúlyozta, hogy a társaság a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően járt el mind az árváltoztatás-, mind az ügyféltájékoztatás tekintetében.

Összesen 93 tarifacsomag díjait emelte fel tavaly júliusban a Telenor, és az egyoldalú szerződésmódosítást, a díjemelést utólag a körülményekben beállt változásokkal indokolta - idézi fel a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely közleményében azt írja, hogy a Telenor egyrészt a hálózat működését biztosító eszközök elhelyezésére szolgáló ingatlanbérleti árak infláció miatti emelkedésével, másrészt a HUF/EUR árfolyamváltozás miatti költségnövekedéssel, harmadrészt pedig az elektronikus hírközlésről szóló törvény (Eht.) és a végrehajtási rendeletek változásaival – mint pl. egyedi előfizetői szerződés felépítése, új kötbérlogika bevezetése, számhordozás átalakításának szükségessége – indokolta a változást.
 
Az NMHH szerint viszont a Telenor egyoldalú szerződésmódosítása sérti a fogyasztói érdekeket, mert a szolgáltatónak az előfizetői szerződés egyoldalú módosítására csak pontosan körülhatárolt esetekben van lehetősége: akkor, amikor a bekövetkező változások mértéke, intenzitása, gyors lezajlása nem teszi lehetővé a rendes üzletmenet keretében a szerződések kétoldalú módosítását, illetve a megváltozott helyzethez igazodó új díjcsomag-struktúra kialakítását. Ha ez a kivételes helyzet nem áll fenn, a szolgáltató csak kétoldalúan, az előfizetővel létrehozott konszenzus alapján módosíthatja a szerződést - írják.
 
A jogellenes szerződésmódosítás miatt a médiahatóság 250 millió forint pénzbírságot szabott ki a cégre, valamint vezető tisztségviselőjére 500 ezer forint bírságot.
 
A hatóság a Telenor egyoldalú szerződésmódosítással összefüggő gyakorlatát 2010 óta már számos alkalommal jogsértőnek találta, és többször megbírságolta a szolgáltatót a jogszerűtlen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez