Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Szja bevallás – közeleg a határidő!

Hosszabbított nyitva tartás az ügyfélszolgálatokon

2015. május 13., adoonline/SV
Címkék: SZJA adóbavallás NAV határidő ügyfélszolgálat
A korábbi évek tapasztalatai szerint sokan az utolsó pillanatban nyújtják be személyijövedelemadó-bevallásukat és fizetik be adójukat. A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat - adta hírül az adóhatóság.
A NAV fővárosi központi ügyfélszolgálatai (IX. kerület, Vaskapu utca 33-35, XIII. kerület, Kresz Géza utca 13-15. és Dózsa György út 128-132, valamint XIV. kerület, Gvadányi utca 69.) erre az idén is hosszabb nyitva tartással készülnek: május 13. és május 20. között hétfőtől csütörtökig 8.15-től 18.00 óráig, pénteken 8.15-től 16.00 óráig fogadják a bevallókat.
 
A hosszas várakozás elkerülése érdekében a megszokott félfogadási időn túl kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyek intézhetők (bevallás átvétel, csekk-kiadás, tájékoztatás, bankkártyás befizetés, Ügyfélkapu regisztráció).
 
A NAV nemcsak személyesen, de telefonon is segíti az érintetteket. Az Általános Tájékoztató Rendszer (TCC) helyi tarifával hívható 06-40/42-42-42-es kékszáma a fenti időszakban szintén tovább fogadja az ügyfelektől érkező hívásokat. Ezen a telefonszámon hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 18.00 óráig, pénteken 8.30-tól 16.00 óráig kérhető segítség a bevallással kapcsolatban.

Hogyan lehet rendelkezni az adó 1+1 %-áról?


A személyi jövedelemadóról szóló (Szja) törvény lehetővé teszi a magánszemélyeknek, hogy befizetett adójuk egy-egy százalékát az adóévet követő évben egyes civil szervezetek és egyházak javára felajánlják.
Ennek keretében a személyi jövedelemadó (szja) meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény szabályai szerint ún. rendelkező nyilatkozatot lehet adni a NAV honlapján közzétett A rendelkező nyilatkozatot 2015. május 20-áig kell benyújtani az adóhatósághoz. Ez a határidő jogvesztő, a május 21-én vagy később beadott nyilatkozatokat a törvény erejénél fogva nem veheti figyelembe az adóhatóság. A késedelem igazolása nem kérelmezhető.
Aki az egyszerűsített bevallást választotta, a 2015. február 16-áig beadott 1453NY jelű nyilatkozat „EGYSZA” elnevezésű lapján is beküldhette a rendelkező nyilatkozatot. Ha ez nem történt meg, illetve egyéb esetekben a következő módokon lehet rendelkezni az 1+1 százalékról: vagy 2015. május 20-áig a NAV honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány „EGYSZA” elnevezésű lapján,
• kinyomtatva lezárt, a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott postai borítékban, személyesen vagy postán, illetve
• elektronikus űrlapként, elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül.
Ez többek között azt is jelenti, hogy a rendelkező nyilatkozatot nem kötelező például a munkáltató közreműködésével eljuttatni az adóhatósághoz. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy mindkét kedvezményezett-körből csak egynek a javára lehet rendelkezni, több nyilatkozat beérkezése esetén egyik sem lesz érvényes.
A nyilatkozaton a rendelkező magánszemély adóazonosító jele mellett, a civil körbe tartozó szervezet esetében a kedvezményezett adószámát, a második körbe tartozó egyház és a kiemelt költségvetési előirányzat esetén a technikai számot kell feltüntetni, ez utóbbiak esetén a kedvezményezett neve is feltüntethető.
Nem érvényes a rendelkezés, ha nem tartalmaz adószámot, technikai számot, vagy az téves, illetve olvashatatlan vagy az adót a törvényes határidőig nem rendezi a magánszemély.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez