Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Itt a mobilszám tudakozó

2015. május 27., origo/SV
Címkék: számhordozás tudakozó NMHH mobil szolgáltató
Online számhordozási tudakozót indított a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hatóság rendszere meg tudja állapítani egy beírt mobilszámról, hogy az pontosan melyik szolgáltatóhoz tartozik.
Így a felhasználó megtudhatja, hogy a szám, amit hív, hordozott-e vagy sem. A kereső közvetlenül az NMHH Központi Referencia Adatbázisra hivatkozik, az angol nyelven is elérhető oldal pedig már most igen népszerű a mobilozók körében.
 
Nem mindegy, mennyibe kerül
 
A számhordozás folyamata napjainkban a számhordozási megállapodás érvénybe lépésétől számított akár egyetlen munkanap alatt le tud zajlani. A statisztikák alapján egy hónapban átlagosan 10 ezer mobiltelefonszám költözik egyik szolgáltató hálózatáról egy másikéra úgy, hogy sem a hétjegyű hívószám, sem annak körzetszáma nem változik, de a szolgáltató személye igen. Ez pedig befolyásolhatja a hívások díját, amiről az NMHH keresője segítségével könnyedén tájékozódhat a felhasználó.
 
Nem is kell az internet
 
Ha a fogyasztó nincs internet közelében, de szeretne meggyőződni arról, hogy az adott hívószámot hálózaton belüli vagy kívüli díjjal érheti el, két módon is lekérdezheti díjmentesen a telefonjáról. A mobilszolgáltatók mindegyikénél működik a díjmentesen hívható 1748-as szám, ahol a keresett mobilszám körzetszámát kell megadni, és beütni a 7-jegyű számot, majd megnyomni a # gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.
 
Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD kód segítségével. Ha így akarja az ügyfél megtudni, hogy egy adott mobilszám hordozott-e, akkor be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszám körzetszámát és hívószámát, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez