Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Hogyan cseréljünk hitelt?

2015. május 12., K&H/SV
Címkék: forintosítás hitel elszámoló levél bank
A változó körülmények, a forintosítás rákényszeríti a hiteleseket, hogy nagyon tudatosan hozzák meg pénzügyi döntéseiket. Ők azok, akik tudják, hogy érdemes a mindenkori legkedvezőbb feltételeket és pénzügyi megoldásokat felkutatni és időről időre ellenőrizni. Jó tudni, hogy a hitelek váltására is van lehetőség, azonban ezt csak nagyon körültekintően szabad megtenni. Íme 5 tipp, hogy mire figyeljünk, ha a forintosításhoz kapcsolódóan gondolkodunk hitelcserén.

1. Az elszámoló levelünkkel a kezünkben nézzünk körül a hitelajánlatok között!
Számos összehasonlítást segítő oldal van, de a bankok honlapján is találunk döntést segítő kalkulátort. Ezeket mindenképpen érdemes megnézni.
Az elszámoló levélben szereplő fennálló forintösszegre, havi törlesztő részletre és a hátralévő futamidőre van szükség a minél pontosabb összehasonlító számításhoz, amiből kiderülhet, hogy mennyivel járunk jobban az új hitellel, tehát havi vagy akár éves szinten mekkora összeget spórolhatunk meg! Mérlegeljük a kamatkockázatot, amely a választott kamatozás típusától és a választott kamatperiódustól függhet!

2. Írjunk listát minden felmerült kérdésünkről és foglaljunk online időpontot egy személyes megbeszélésre!
Akár távbankárral, akár személyes tanácsadóval beszélünk, gyűjtsük össze előre kérdéseinket, amelyeket fel szeretnénk tenni, és amelyek alapján döntést tudunk hozni a hitelváltással kapcsolatban. Foglaljunk előre időpontot, így a szakember is elegendő időt szán ránk, és helyben is segíthet a szükséges kalkulációk elvégzésében.

3. Nézzünk utána, melyik banknál kezdeményezhető az új szerződéskötés a meglévő tartozásra vonatkozó felmondólevél és fennálló hiteltartozásról szóló igazolás nélkül is!
Lehetséges, hogy elegendő a meglévő kölcsöntartozás írásos felmondását az új hitelre vonatkozó pozitív hitelbírálat után kezdeményezni.
Az előminősítéshez és akár az igénylés elindításához a K&H például csupán az
• eredetileg folyósított hitel kölcsönszerződését
• elszámoló levelet
• a havi rendszeres jövedelmet befogadó 3 havi bankszámlakivonatot kéri.

4. Két fontos határidő, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül:
Az egyik az elszámoló levél kézhezvételétől számított 31. nap.
Ugyanis csak ezután kezdeményezhető a felmondás, mert a 31. napon válik hatályossá a forintosított hitelszerződés. Jogi szempontból ettől a ponttól valósul meg az elszámolás, azaz ha ezen határidő előtt történik a felmondás, az még az elszámolás előtti (pl. devizaalapú) hitelszerződésre vonatkozik majd. Tehát a felmondási nyilatkozatot a 31. naptól számított 60 napon belül kell benyújtani a kiválasztott új pénzintézethez.

A másik fontos határidő az elszámoló levél kézhezvételétől számított 91. nap.
Eddig lehet ugyanis a hitelszerződést végtörlesztéssel díjmentesen megszüntetni. A 91. nap után történő felmondás esetén egy bank a fennálló tartozás után százalékos díjat számíthat fel.
Mivel a határidők betartása nagyon fontos, tájékozódjunk a kiválasztott banknál az elbírálás menetéről, várható időtartamáról!

5. Ha úgy érezzük, hogy megvan a kiválasztott új bank, ahol a hitelünket szeretnénk biztos kezekben tudni, mindenképpen térjünk ki arra, amikor begyűjtjük a döntéshez szükséges információkat, hogy mi történik, ha beadjuk az igénylést, de már lejár a fentebb említett 91 nap, és ezért muszáj a díjmentesség miatt felmondanunk a régi banknál a szerződést, de még nincs válasz az új banktól!
Van olyan pénzintézet, amely ezt a helyzetet azzal segíti, hogy ha ki is csúszik az ügyfél a díjmentes végtörlesztési időszakból, akkor a hitelösszegbe beépítésre kerül a régi bank végtörlesztési díja.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez