Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Szívbetegséget jelezhet előre a gyenge kézfogás

2015. május 14., Faludi Linda
Címkék: szívbetegség magas vérnyomás kézfogás izom
Egy tizenhét országban, csaknem 140 ezer fő bevonásával végzett több éves kutatás szerint a kézfogás gyengülése a szívbetegségek kialakulásának nagyobb kockázatát jelzi. A vizsgálatot publikáló szakértők úgy látják, a szorítás erejének csökkenése pontosabban jelzi előre a szív problémák kockázatát, mint a vérnyomásmérés.
A The Lancet orvosi szaklapban publikált kutatás keretében 139 691, harmincöt és hetven év közötti felnőttet vizsgáltak rendszeresen, átlag négy éven keresztül. A PURE felmérés során az alanyokat arra kérték, teljes erőből szorítsák meg a mérőeszközzel felszerelt eszközt, majd az adatokat összevetették a résztvevők egészségi állapotának alakulásával. Eszerint minden 5 kilogrammnyi szorításcsökkenés a halálozási kockázat 16 százalékos emelkedését jelzi, míg a szívbetegségek kialakulására 17 százalékkal nő az esély. A szívroham kockázata 7, a stroke-é 9 százalékkal emelkedik ugyanilyen arányú gyengülés esetében.
 
A The Telegraph által idézett kutatás szerint a kéz ereje pontosabban jelezte előre a szív- és érrendszerei betegségek kockázatát, mint a hagyományos fontosnak tartott szisztolés vérnyomás. Darryl Leong, a kanadai McMaster Egyetem professzora, a kutatás vezetője úgy nyilatkozott: további felmérésekre van szükség, hogy kiderítsék, az izmok erősítésével csökkenthető-e a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktora.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez