Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

5 + 1 tipp külföldre utazóknak

2015. június 24., K&H/SV
Címkék: utazás készpénz deviza bankkártya árfolyam ATM
Bár mostanában már szinte mindenhol lehet bankkártyával fizetni, mégis hasznos, ha utazásunkhoz mindig viszünk magunkkal készpénzt (devizát) is. Mikor váltsunk, mennyit és hol, milyen teendői vannak az útnak induló fogyasztónak? Íme néhány hasznos tanács külföldi utazás előtt.

  1.  Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a pénzváltást!
    Legalább az utazás előtt egy héttel gondoskodjunk a devizáról, különösen, ha például az augusztus 20-i hosszú hétvégén utaznánk. Ha nagyobb összegű, vagy kevésbé gyakran használt devizára van szükségünk, úgy készpénzigényünket jelezzük előre a bankfiókban, hiszen előfordulhat, hogy az igényelt deviza nem áll azonnal rendelkezésre.
  2. Tájékozódjunk az aktuális árfolyamokról!
    Az egyes pénzváltók, bankok átváltási árfolyama között eltérések lehetnek, így mindig nézzük meg, hol jutunk a legkedvezőbb árfolyamon a kívánt pénznemhez.
  3. Tudjuk meg, hogy az adott országban mennyi ATM található.
    Egyes országokban, például a fejlődő országokban még igen alacsony az ATM-ek száma, míg például Európában szinte minden utcasarkon belebotlunk egybe. Attól függően, hova utazunk, ellenőrizzük le nagyobb bankok honlapjain, hogy utazási célpontunk mennyire gazdag ATM készülékekben, és ha úgy látjuk, kevés van belőlük, inkább vigyünk magunkkal több készpénzt. Nem beszélve arról, hogy most Görögországban a bankkártyáknak igen kevés hasznát vesszük, oda mindenképpen készpénzt vigyünk magunkkal!
  4. Nézzünk utána, milyen típusú kártyákat fogadnak el az adott célországban!
    Ausztriában előfordulhat, hogy egy egész régió szupermarketeiben sehol nem fogadják el a külföldi kártyákat, vagy például Hollandia egyes részein csak a Maestro kártyát fogadják el. Autóbérléskor, szálloda foglalásakor sok esetben csak dombornyomott kártyát fogadnak el. Ezekre mind jó előre felkészülni, ne a helyszínen érjen bennünket meglepetés.
  5. Mindig többféle kártyát vigyünk magunkkal!
    A bankkártyánkat semmiképp se hagyjuk itthon. Akkor se, ha elegendő devizát is viszünk magunkkal. Sőt! A meglepetések elkerülése végett, jó, ha többféle bankkártya is van nálunk. Külföldön inkább kártyával fizessünk, mert az általában ingyenes, míg a kinti pénzfelvételnek díja van. Indulás előtt azt is ellenőrizzük, hogy a bankkártyánkhoz milyen értéknövelt szolgáltatások kapcsolódnak. Lehet ez utasbiztosítás, repülőtéri exkluzív váró használata, stb.
   +1: Mit tegyünk, ha elvesztettük a bankkártyánkat?

Utazás előtt mentsük el bankunk Telecenter telefonszámát, hogy külföldről is fel tudjuk hívni, ha azonnali segítségre, információra van szükségünk.
A bankkártya használata külföldön nemcsak kényelmes, de biztonságos megoldás is. Deviza mindenképp legyen nálunk, ugyanakkor célszerű, ha csak a költeni kívánt összeg felét visszük magunkkal, minden mást pedig bankkártyáról intézünk. Kivétel ez alól most Görögország, ahol most inkább a készpénz használata javasolt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez