Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Roaming díjak – nem biztos a 2017-es „kivégzés”

2015. július 3., Európai Parlament/Faludi Linda
Címkék: mobil telefonálás roaming EU Bulletin sms hívás
Az Európai Unió a héten bejelentett tervek szerint 2017-re vezeti ki teljesen a határon átnyúló mobilhasználathoz kapcsolódó barangolási díjakat. Az EU Bulletinnek nyilatkozó elemző szerint ugyanakkor messze nem biztos, hogy két év múlva valóban elbúcsúzhatunk a roaming költségektől.
A július elsején bejelentett informális megállapodás szerint 2017 június 15-től tilos a szolgáltatók számára az extra díjszedés az adatroamingért, a roaming hívásokért, valamint a roaming sms-ekért. Az európai parlamenti képviselők arról is döntöttek, hogy garanciát építenek a szabályozásba, amely biztosítja, hogy a telekommunikációs cégek minden internethasználattal kapcsolatos forgalmat egyenlően kezelnek. A tervezetet az Európai Parlamentnek és a minisztertanácsának is el kell fogadnia. Ha ez megtörténik, 2017 júniusától végleg megszűnik a roaming.
 
tervek szerint a teljes törlést megelőzően, 2016 április 30-tól újabb roaming díj csökkenés lép életbe: a jelenlegi 19 eurocentről 5 eurocentre csökkentik a roaming hívásokért kérhető maximális plusz díjat, az SMS-ekért pedig a jelenlegi 6 eurocent helyett legfeljebb 2 eurocentet kérhetnek majd a szolgáltatók. Egy megabájtnyi, határokon átnyúló adatforgalom jövő április végétől legfeljebb 5 eurocenttel kerül majd többe, mint a hazai netezés (a jelenlegi plusz tarifa korlát 20 eurocent). A képviselők tervei szerint a visszaélések, például az „állandó roaming” elkerülése érdekében beépítenek a rendszerbe egy biztonsági korlátot is, ami meghatározza majd az indokolható mértékű roamingolást, ennek részleteit a jövőben dolgozza ki az Európai Bizottság és a mobilszolgáltatók.
 
Miközben látszólag egyre közelebb kerülünk a roaming megszüntetéséhez, az EU Bulletin szerint egyes elemzők kételkednek a 2017-es kivezetésben, elsősorban azért, mert a szolgáltatóknak nem feltétlenül lesz elég másfél év a roaming felszámolásával kapcsolatos átalakítások bevezetésére. „2017 nem tekinthető végleges dátumnak” – fogalmazott Dario Talmesio, az Ovum európai telekommunikációs elemzőcég szakértője, hozzátéve, hogy az ördög a részletekben rejlik, még számtalan kérdést tisztázni kell.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez