Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Farmon nevelt hal – rosszabb, mint a vadvizi?

2015. július 3., EUFIC/Faludi Linda
Címkék: hal halfogyasztás EU zsírsav tápérték hús
Időről időre szárnyra kapnak a pletykák a farmon, mesterséges körülmények között nevelt halak fogyasztásának kockázatairól, ugyanakkor nem sok szó esik arról, milyen mérhető különbségek lehetnek a tenyésztett és a vadon fogott halak húsának tápértéke között.
Az európaiak többsége messze nem fogyaszt a kutatások által egészségesnek tartott mennyiségű halat, annak ellenére, hogy a halhús többszörösen telítetlen zsírsavakban, például omega-3-ban és egészséges fehérjékben gazdag táplálékforrás. A helyzeten nem segít az sem, hogy a tengeri élőhelyek 29 százaléka túlhalászott világszerte, 61 százalék esetében pedig a megengedhető maximális intenzitással folyik a halászat.
 
Az Európai Bizottság célja, hogy az akvakultúra hatékony szabályozásával biztosítsa a tenyésztett halak húsának minőségét. A vadon élő halak húsának tápértéke még fajon belül is rendkívül különböző lehet, hiszen függ az időjárástól, a hal táplálkozásától, életkorától és természetesen az élőhely szennyezettségének mértékétől. A tenyésztők ugyanakkor a táp gondos megválasztásával befolyásolhatják a farmon nevelt halak húsának tápértékét. Az EUFIC által idézett mérések szerint a farmon nevelt halak húsában átlagosan legalább ugyanannyi, vagy több egészséges zsírssav található, mind a vadon élő társaikéban, igaz, jellemzően a húsuk teljes zsírtartalma is magasabb, mint a szabadon élő példányoké. Míg a vadvizi halak esetében csak közvetetten orvosolhatóak a tenger szennyezettségéből adódó problémák, addig az EU szigorúan szabályozza a farmokon használt víz minőségét, és a gyógyszerhasználatot. Az EU az öt évesre tervezett DIVERSIFY projekt keretében szeretné növelni az európai halgazdálkodást öt halfaj mesterséges nevelésének támogatásával.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez