Keresés a tartalomban:
Autó

Egyre több az autókölcsönzéssel kapcsolatos panasz

2015. július 16., biztositasiszemle/SV
Címkék: autóbérlés autókölcsönzés fogyasztó fogyasztóvédelem tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat
Az Európai Bizottság az európai fogyasztóvédelmi hatóságokkal együttműködve azon dolgozik, hogy jobban érvényesüljenek a fogyasztóvédelmi jogok az autókölcsönzés ágazatában. Öt nagy autókölcsönző társaság állapodott meg arról, hogy jelentős mértékben felülvizsgálja a fogyasztókkal szemben tanúsított gyakorlatát – mindez az Európai Bizottság és a nemzeti jogérvényesítési hatóságok közös intézkedéseinek köszönhető.
A jövőben világosabbak lesznek a biztosítási politikák és üzemanyag-feltöltéssel kapcsolatos választási lehetőségek, a károk kezelése méltányosabbá válik és átláthatóbb árak előnyeit élvezhetik az európai polgárok. Az elmúlt két évben jelentősen növekedett az Európai Fogyasztói Központokhoz autókölcsönzéssel kapcsolatban beérkezett panaszok száma.
 
Vìra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos üdvözölte a mai megállapodást: „Manapság nagyon egyszerű az interneten lefoglalni egy bérautót, felvenni azt egy országban és leadni egy másikban. Ám az autóbérlési feltételek néha sajnos túl tágan értelmezhetők vagy nem eléggé világosak. A fogyasztókra így gyakran pótlólagos, nem tervezett költségek hárulnak. Most öt nagy autókölcsönző társaság vállalta, hogy javítja tájékoztatási politikáját és méltányosabb feltételeket szab a fogyasztók számára."
 
Az érintett cégek vállalták, hogy jelenlegi autókölcsönzési gyakorlatukat jobban hozzáigazítják a fogyasztóvédelmi jogszabályokhoz, amelyeket a fogyasztói jogokról, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról és a tisztességtelen feltételekről szóló uniós szabályok rögzítenek.
 
A vállalt pozitív változások közül a legfontosabbak:
 
Nagyobb átláthatóság az online foglalások során Például: Egy fogyasztó bérelt egy autót és fizetett 600 EUR kauciót. A bérlés során valaki meghúzta az autót, csupán csekély kárt okozva (a becsült kár 100 EUR-nál kisebb). Amikor a fogyasztó visszavitte az autót, a kaució teljes összegét felszámították, és a kölcsönző cég munkatársa ezt azzal magyarázta, hogy ez szerepel a szerződéses feltételekben. Az autókölcsönző társaságok vállalták, hogy nem terhelnek aránytalan költségeket a fogyasztókra.
 
A javaslatokat a kölcsönző társaságok fokozatosan hajtják végre, és a legtöbbjük elvileg 2015 végéig megvalósul. A fogyasztóvédelmi hatóságok szerint néhány nyitott kérdést még figyelemmel kell kísérni, különös tekintettel a fogyasztók felelősségére az autókban mások által okozott károkért; az üzletkötők és közvetítők tevékenységére; a másik tagállamokban végrehajtott autófoglalásokkal kapcsolatos szerződéses feltételek nyelvére, illetve arra, hogy az autóbérleti csomagokban kínált biztosítások mire terjednek ki, és lehetőség legyen a piacon elérhető alternatív biztosítást keresni.
 
Túl sok volt a fogyasztói panasz
 
Az intézkedések szükségességére vonatkozó döntés azt követően született, hogy a másik országban lefoglalt autóbérlésekkel kapcsolatos fogyasztói panaszok jelentősen emelkedtek – a 2012. évi mintegy 1050 esetről 2014-ben több mint 1750 esetre – az Európai Fogyasztói Központok jelentése szerint. Párbeszédet alakítottak ki egyrészről az egyesült királyságbeli Competition and Markets Authority (verseny- és piachatóság) vezette nemzeti fogyasztóvédelmi együttműködési hatóságok, másrészt a következő, az EU-ban működő öt legnagyobb autókölcsönző vállalkozás között: az Avis-Budget, az Enterprise, a Europcar, a Hertz és a Sixt. A Leaseurope nevű uniós kereskedelmi szövetség segítette elő az egyeztetések megvalósítását az iparág részéről, amely azt is vállalta, hogy továbbfejleszti az autóbérlési üzletágra vonatkozó gyakorlati iránymutatásait.
 
Az autóbérlési üzletágban a fogyasztók tájékoztatásának javítása és bizalmának növelése évente 3–4 %-os növekedést eredményezhetne az autóbérlés ágazatában a következő két évben Európában. 2013-ban több mint 21 millió egyedi autókölcsönzési szerződést kötöttek az EU-ban. A Leaseurope elnevezésű kereskedelmi szövetség szerint e bérlések több mint 65%-a a párbeszédben részt vevő öt társasághoz köthető.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez