Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Egyre több a lakossági bejelentés

2015. február 24., elemiszer.hu/SV
Címkék: élelmiszer élelmiszerbiztonság közérdekű bejelentés bírság zöld szám NÉBIH
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos közérdekű bejelentések kezelésére létrehozott „Zöld Szám” bejelentő vonalára a 2014. évben több mint nyolcezer megkeresés érkezett. A 66 ezernél is több élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzés során közel 800 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. Cikkünk ismerteti az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság elmúlt éves munkájának legfontosabb eredményeit.

A „Zöld számra” érkező bejelentések 2014 évben

A fogyasztók 693 esetben fordultak hatósághoz különböző szakterületeket, leginkább élelmiszerbiztonságot, növény- és talajvédelmet érintő közérdekű bejelentéssekkel kapcsolatban; 7611 esetben egyéb szakmai jellegű megkeresés, kérdés vagy információkérés érkezett (pl.: szakágazatot érintő komplex tájékoztatáskéréssel kapcsolatos megkeresések: élelmiszerek jelölésével, csomagolásával, összetételével, élelmiszerlánc felügyeleti díjjal, élelmiszerforgalmazást érintő kérdésekkel kapcsolatban)

Magyarország minden megyéjéből érkezett bejelentés a NÉBIH „Zöld szám” Ügyfélszolgálatára



Összesen 489 db bejelentés érkezett termékekre vonatkozóan, ebből 293 esetben fogyasztásra való alkalmatlanság miatt, 84 esetben a termékek minőségi összetétele miatt, 70 esetben a fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idő miatt, 40 esetben jelölés miatt, és 2 esetben a termék csomagolása miatt. A legtöbb panasz (167) a hús vagy húskészítményekre vonatkozott.

Vásárlás / fogyasztás helyéhez kapcsolódó bejelentések



A legtöbb panasz a higiéniai feltételek hiányára és az engedély nélküli tevékenységre vonatkozott. A bejelentések nyomán 70 esetben került sor hatósági mintavételre, 25 esetben pedig bírságot is kiszabott a hatóság, 36 esetben pedig a termékeket kivonták a forgalomból.
 
A NÉBIH munkájának, közleményeinek sajtómegjelenései hatására jelentősen megnövekedtek a megkeresések, visszajelzések a lakosság részéről. Így péládul a sprotni halkonzerv és hering halkonzerv, szarvasgombás pesto (Botulizmus), konyhasó, UHT tej termékekkel kapcsolatban.

NÉBIH Navigátor

A lakossági együttműködés erősítése érdekében a hivatal 2014. december 1-jétől létrehozta az okostelefonokra és a tudatos vásárlókra alapozott új riasztási és információs rendszerét.
 
Az alkalmazás segítségével többféleképpen is bejelentést tehetnek az ügyfelek, melyet alapvetően két részre bonthatunk: írásos és szóbeli bejelentésekre. Azokról az esetekről, amikor a vásárlók az applikáció segítségével közvetlenül a NÉBIH zöld számát hívják, tehát szóban jelzik észrevételüket, jelenleg nem áll rendelkezésünkre statisztikai adat. Összességében a NÉBIH zöld számára éves szinten több mint ötezer megkeresés fut be.
 
„Írásos formában” (közvetlen e-mail küldéssel, fénykép vagy hangfájl készítéssel és csatolással) eddig mintegy 50 észrevétel érkezett, amelyek fele minősült közérdekű bejelentésnek.

Ellenőrzések száma és a bírságok

A NÉBIH az élelmiszerlánc folyamatában a hivatal által koordinált hatósági ellenőrzésekről – beleértve a takarmány előállítást és forgalmazást is – és az ellenőrzések kapcsán alkalmazott szankciókról országos adatokat gyűjt. A hivatal szerteágazó tevékenysége kapcsán azonban ezek az adatok kiegészülnek az egyes szakterületeket összefogó igazgatóságok saját vizsgálataival.
 
A NÉBIH által koordinált, az egész ország területén végzett élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzések száma 2014-ben 66 525 volt. Ezek között 8757 ellenőrzés élelmiszer előállító létesítményben, 24701 az élelmiszer-forgalmazásban és 22045 pedig az étkeztetés-vendéglátás területén történt, 3446 alkalommal pedig első magyarországi tárolási helyként regisztrált előállító, forgalmazó, vendéglátó egységben. Az ellenőrzések száma az egyes hónapokban közel azonos volt.
 
A helyszínen tapasztaltak alapján 356 alkalommal kellett a tevékenység korlátozására vonatkozó döntést hozni, és 1648 esetben a hatóság figyelmeztetést alkalmazott, amely a szankciók legenyhébb formája.
 
Bírságot (élelmiszer-ellenőrzési, élelmiszerlánc-felügyeleti és takarmány-ellenőrzési bírság) 3927 esetben, összesen 757.963.857 Ft összegben szabott ki a hatóság. Ezen felül minőségvédelmi bírság kiszabása 125 esetben történt (bor), 22.184.916 Ft összegben.
 
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 2014-ben összesen 2313 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból.

A NÉBIH az egész országra kiterjedő illetékességgel rendelkezik, feladatköre rendkívül szerteágazó, melyet 12 szakmai igazgatóság lát el, és országos laboratóriumhálózatot működtet. Irányítja többek között a növénytermesztéssel, az állattenyésztéssel, az állategészségüggyel, a talajvédelemmel, illetve az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos feladatokat, de a takarmánybiztonság, a vadgazdálkodás, a halászat, az erdőgazdálkodás szintén hozzátartozik tevékenységéhez. A hivatal munkatársai foglalkoznak növényvédelemmel, növényi termék ellenőrzéssel, agrárkörnyezet-védelemmel, borellenőrzéssel, borminősítéssel, állatvédelemmel és az agrárpiaci rendtartás működésének szervezésével és ellenőrzésével is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez