Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Legyen kötelező feltüntetni a hús származási helyét

2015. február 12., Európai Parlament/SV
Címkék: élelmiszer Európai bizottság fogyasztó lóhúsbotrány fogyasztó élelmiszerbiztnság származási ország
Elővigyázatossá tették a közelmúlt élelmiszerbotrányai a fogyasztókat, akik tudni szeretnék, honnan jön a feldolgozott élelmiszerekben lévő hús. Ezért az Európai Parlament képviselői azt kérték, hogy tüntessék fel a feldolgozott élelmiszerekben, például a fagyasztott pizzában összetevőként használt hús származási országát is. A Parlament az erre vonatkozó jogszabálytervezet benyújtását várja a Bizottságtól annak érdekében, hogy fokozatosan megerősödhessen a fogyasztók megrendült bizalma.
A 460 szavazattal, 204 szavazat ellenében és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás arra kéri a Bizottságot, hogy az összetevőként felhasznált húsokról készült 2013-as jelentése után nyújtson be olyan jogszabálytervezetet, amely kötelezővé teszi az ilyen húsok származási országának feltüntetését. Ennek célja az lenne, hogy az egész élelmiszerlánc átláthatóbb legyen, az európai fogyasztók tájékozottabban választhassanak, és így megerősödjön az élelmiszertermékek iránti bizalom.
 
„A lóhúsbotrány után vissza kell szereznünk a vásárlók bizalmát. A származási hely kötelező feltüntetését előíró bizottsági javaslatot kérünk, mert így lehet garantálni az átláthatóságot, és így nyújthatunk egyértelmű és teljeskörű tájékoztatást a fogyasztók számára. Ugyanakkor nem szabad, hogy az új kötelezettség további terhet rójon az ágazatban gyakori kis- és középvállalkozásokraˮ - mondta a környezetvédelmi bizottság olasz néppárti elnöke, Giovanni La Via.
 
A képviselők ismét kifejtették aggodalmukat amiatt, hogy az élelmiszeripari csalások rombolják az élelmiszerbiztonságot, a fogyasztók bizalmát és egészségét, akadályozzák az élelmiszerlánc működését és kedvezőtlenül befolyásolják a mezőgazdasági termékek árát.
 
Válasszon a fogyasztó
 
A képviselők rámutattak, hogy a Bizottság jelentése szerint a fogyasztók 90 százaléka szerint a feldolgozott élelmiszerekben található hús esetében is fontos volna feltüntetni annak származási helyét. Ez az információ befolyásolja a fogyasztói döntést, mondták a képviselők.
 
Az árakra gyakorolt hatást még meg kell vizsgálni
 
A képviselők jelezték, hogy a lépés árakra gyakorolt hatása egy francia fogyasztói szervezet szerint markánsan eltér a bizottsági jelentésben olvasható eredményektől, ezért a kérdés tisztázását várják a Bizottságtól. A vizsgálatot fogyasztói szervezetekkel együtt kell elvégezni, de az nem késleltetheti a jogszabálytervezet benyújtását, tették hozzá.
 
Háttér
 
A vágóhídi hús tagállamtól függően 30-50 százalékát összetevőként használják fel különböző feldolgozott élelmiszerekben, leggyakrabban darált húsban és húskészítményekben.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez