Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Ön mennyi hozzáadott cukrot fogyaszt?

2015. február 6., Faludi Linda
Címkék: cukor hozzáadott cukor elhízás diéta
Sokan nincsenek tisztában azzal, mennyi cukrot fogyasztanak - vélik a Kaliforniai Egyetem munkatársai, akik szerint az élelmiszeriparban használt hozzáadott cukor egészségügyi szempontból komoly gondot jelent.
Az Amerikai Szívgyógyászati szövetség ajánlása szerint naponta maximum 25 gramm hozzáadott cukor fogyasztása javasolt. Ugyanakkor az amerikai piacon is egyre nagyobb számban kaphatóak olyan, nagy méretű csokoládék és cukrok, amiket a gyártók feldarabolnak, hogy az "egy adagra" vetített tápértékek kedvezőbbnek tünjenek. Kérdéses, hogy a fogyasztók valóban megállnak-e egy csokiszeletnél, tekintve, hogy az elhízás egyre nagyobb gondot jelent az országban.
 
Kimber Stanhope, a Kaliforniai Egyetem professzora úgy véli, nem csak a vásárlók okolhatóak a túlzott cukorbevitel miatt. "Tudni szeretném, hogy hány gramm hozzáadott cukrot fogyasztok, de én sem tudom megmondani, hiába dietetikus a szakmám" - fogalmazott, arra utalva, hogy a jelenlegi szabályozás szerint nem kötelező feltüntetni az élelmiszereken a hozzáadott cukor mértékét. A hozzáadott cukor a dietetikusok szemében azért "üldözendő", mert a természetesen előforduló cukrokkal ellentétben nem nyújt járulékos előnyöket. A gyümölcsök glükózt és fruktózt tartalmaznak, ugyanakkor vitaminokat, antioxidánsokat és rostokat is, amik kompenzálhatják a cukor hatásait. A hozzáadott cukrok azonban egyszerűen plusz kalóriákat jelentenek, pozitívumok nélkül.



Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a hozzáadott cukrok fogyasztása naponta nem haladhatja meg a teljes kalóriabevitel 10 százalékát. Az amerikai élelmiszerfelügyelet (FDA) adatai szerint az átlag amerikai a napi kalóriamennyiség 16 százalékát fedezi hozzáadott cukorból. Az FDA 2014-ben készített ajánlást arról, hogy minden terméken külön jelöljék a hozzáadott cukor mennyiségét, ugyanakkor a Huffinton Post tudósítása szerint a szervezet hivatalosan nem nyilatkozik arról, mikor léphet életbe a szabályozás.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez