Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Alábecsült fogyasztás - beperelték a Fiatot és a Volkswagent

2015. február 26., Faludi Linda
Címkék: üzemanyag üzemanyagfogyasztás unió Volkswagen Fiat fogyasztó fogyasztóvédelem csoportos per
Az Altroconsumo olasz fogyasztóvédelmi szervezet csoportos pert indított a Fiat és a Volkswagen autós cégek ellen, miután vizsgálatai kimutatták: a két cég által gyártott autók fogyasztása magasabb, mint azt az érintett cégek hirdették.
Az Altronconsumo tavalyi felmérése során megállapította, hogy a Fiat Panda 1.2, valamint a Volkswagen Golf 1.6 TDI modellek üzemanyagfogyasztása 20-50 százalékkal magasabb, mint a hirdetésekben szereplő érték. Az Olaszországban indított csoportos per következő lépése egy bírósági meghallgatás-sorozat lesz, amelynek során eldől, folytatható-e az eljárás az autógyártók ellen. Az Altroconsumo, amely az európai fogyasztóvédelmi szervezeteket képviselő BEUC-nak is tagja, megkezdte az érintett autótulajdonosok adatainak begyűjtését. A szervezet számításai szerint a Fiat tulajdonosok átlag 239, a Volkswagen kocsival rendelkezők átlag 502 eurós kompenzácóra számíthatnak 15 ezer kilométeres úttal számolva. A Volkswagen az üggyel kapcsolatos megkeresésre annyit reagált: nem kapták kézhez a hivatalos iratokat. A Fiat-Chrysler csoport szintén nem nyilatkozott, ugyanakkor egy a cég ügyeit ismerő személy szerint az általuk publikált fogyasztási számok megegyeztek a hivatalos uniós adatokkal.



A Financial Times beszámolója szerint a per jelzi a fogyasztással kapcsolatos megtévesztés iránti fokozott érzékenységet. A lap emlékeztet arra, hogy a Hyundai és a Kia tavaly novemberben, rekord összegű, 300 millió dolláros bírságban állapodott meg az amerikai hatóságokkal, miután kiderült, hogy összesen 1,2 millió eladott autójuk fogyasztását becsülték alá.
 
A lap hozzáteszi: régóta köztudott, hogy a fogyasztási adatokra vonatkozó uniós szabályozás igencsak elrugaszkodott az autósok által megtapasztalt valóságtól. Ugyanakkor a szén-dioxid kibocsátási korlátok szigorítása nyomán az autógyártók várhatóan többet trükköznek majd a jövőben ezekkel az adatokkal. Az EU 2017-ben vezetné be az új, szigorúbb számítási rendszert, de az iparág szereplői igyekeznek elhalasztatni a döntést.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez