Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Kiderült, mennyi kalcium van a kakaós italokban

Megtévesztő címkék

2015. augusztus 27., Nébih/SV
Címkék: kakaó tej teszt élelmiszer-jelölés kakaós ital NÉBIH
Kakaós tejeket és italokat ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hazai boltok kínálata alapján 39 terméket – 19 kakaós tejet és 20 italt – vizsgált a hatóság. Valamennyi terméknél megvizsgálták például a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, kalcium-, tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is.

Kakaós tej:

  • legalább 70% tejet tartalmaz
  • savót, permeátumot, egyéb tejhelyettesítőt NEM tartalmazhat
  • a megnevezésben szerepelhet a „tej” szó
Minőségi és biztonsági problémát nem találtak a szakemberek, kizárólag jelölési hibák miatt kellett a hatóságnak eljárást indítania. A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték, itt sem merült fel kifogás.

Az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál helyszíni szemlét is végeztek a hivatal munkatársai. A gyártóknál az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent leellenőriztek a szakemberek. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízhatunk a hazai gyártású termékekben.Kakaós ital:

  • 50-70% tejet tartalmaz
  • tartalmazhat savót, írót, illetve permeátumot is
  • a megnevezésben NEM szerepelhet a „tej” szó
Az üzletekben kapható élelmiszereknél a vásárló elsősorban a csomagoláson szereplő információkra hagyatkozhat, ezért különösen fontos, hogy a jelölés a valóságnak megfeleljen. E téren több problémát is találtak a szakemberek. Súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát, vagy az adalékanyagot. Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például „egészséges”, „erő”, „élet” csak meghatározott feltételek mellett lehet használni. A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója – súlyos szabálysértés miatt – összesen mintegy 500.000 forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, a többi élelmiszer-vállalkozás figyelmeztetésben részesül.A tejtermékeket gyakran a szervezet napi kalcium-szükségletét jelentős mértékben biztosító élelmiszerként emlegetik, ezért a NÉBIH ellenőrizte a termékek kalcium-tartalmát is. A felnőttek napi ajánlott kalciumbevitele 800 mg. Egy bögre (200 g) kakaós tejben vagy italban azonban ennek csupán alig 10%-a található. Ugyancsak fontos tényező a fehérjetartalom. E szempontból 19 termékre igaz, hogy fehérjeforrásnak tekinthető, 13-ra pedig, hogy fehérjében gazdag.

Mikor használható a CSOKOLÁDÉS ÉS CSOKOLÁDÉ ÍZŰ megnevezés az ízesített tejkészítményeknél?

Csokoládés megnevezés használható, ha a termék csokoládéport tartalmaz, ami legalább 20 % kakaóvaj-tartalmú kakaópor és cukor keveréke, amiben a kakaópor legalább 32%-ban van jelen. Csokoládé ízűnek kell nevezni, ha a termék csak aromát tartalmaz.
 
Jó hír, hogy az ellenőrzött 5 előállító mindegyike jó minőségű, holland kakaóport használ. Leginkább a zsírszegény, azaz 10-12 százalék közötti kakaóvaj-tartalmú kakaóport részesítették előnyben.
 
A kakaóporok laboratóriumi vizsgálata alapján (nedvességtartalom, zsírtartalom és zsírsav-összetétel, policiklusos aromás szénhidrogén szennyezettség) az összes minta megfelelt az előírásoknak.

Az elmaradhatatlan kedveltségi teszten külső megjelenés, illat, íz, édesség és állomány alapján értékelték a kóstolók a termékeket. A kakaós tejek között a COOP (ESL; 500 ml; zsírtartalom: 0,7%), a kakaós italok között pedig a szintén saját márkás Reál kakaós ital (ESL 500 ml; zsírtartalom: 1,4%) végzett az élen. A kakaós tejeket ezúttal gyerekek is megkóstolták. Az 5-15 éves korosztály kedveltségi eredményei alapján az ő kedvencük a Tolle (ESL, 500ml; zsírtartalom: 0,7%) kakaós tej.
 
A részletes vizsgálati eredmények és további hasznos információk elérhetőek a NÉBIH Szupermenta blogján:
 
http://szupermenta.blog.hu/2015/08/27/mi_keruljon_a_bogrebe_kakaos_tejeket_es_italokat_tesztelt_a_nebih

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez