Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Veszélyes takarítószerek - több a mérgezés

2015. április 23., biztositasiszemle.hu/SV
Címkék: vegyszer hypo takaritás mosókapszula fertőtlenítő
A Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) idén is összeállította és közzétette az elmúlt évre vonatkozó jelentését az emberi mérgezéses esetekről. A jelentés szerint a bejelentett mérgezések száma harminc százalékkal nőtt 2014-ben az előző évhez képest. Az ipari és háztartási anyagokkal történő mérgezések igen nagy hányada hypo-val, illetve az otthon előforduló egyéb tisztítószerekkel (mosószerekkel, mosókapszulákkal, hideg zsíroldókkal), szerves oldószerekkel vagy etilén-glikollal történik. Az esetek egy jelentős része véletlen baleset, melyeknek gyakran gyermek az elszenvedője.

Évente körülbelül 1200 négy év alatti gyermek szorul kórházi ellátásra valamilyen vegyi anyaggal történő mérgezés miatt

Az ipari és háztartási tisztítószerekkel történt összes mérgezés 40 százalékában 14 év alattiak az érintettek. Emiatt az Országos Közegészségügyi Központ most külön is felhívja a figyelmet a tavaszi nagytakarítással járó vegyszerhasználat veszélyeire. A statisztika minden olyan mérgezést tartalmaz, amely következtében egészségügyi ellátásra volt szükség. A mérgezéses eseteket nemek és korcsoportok szerint dolgozzák fel. Emellett olyan értékelési szempontok finomítják a statisztikát, mint a mérgezett lakhelye szerinti megye, a mérgezést előidéző anyag kategóriája (gyógyszer, ipari és háztartási szer, növényvédő szer, kábítószer, egyéb anyag), a mérgezés módja (véletlen, öngyilkos, szándékos, egyéb) és kimenetele (halálos, nem halálos).
 
Az elmúlt évben 24.141 mérgezéses esetet jelentettek az ellátásában részt vevő orvosok, egészségügyi intézmények. Ez 5700-zal több, mint 2013-ban. A halálos esetek aránya tavaly 0,34% volt, ami viszont alacsonyabb érték a korábbi 0,5 százalékhoz képest. Az esetek nagyobb része tavaly is gyógyszermérgezés volt (62%). Ezt követik az egyéb anyagokkal (23%), ezen belül is főleg alkohollal (az egyéb anyagok kategóriáján belül ez 84%-ot képvisel) és az ipari és háztartási anyagokkal (9%) történt mérgezések.

A kémiai biztonságról szóló törvény értelmében a Magyarországon előforduló bármilyen eredetű, vegyi anyag okozta humán mérgezési eseteket az egészségügyi ellátó helynek minden esetben be kell jelentenie az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatnak. Ezen bejelentések alapján az ETTSZ 2003 óta összesítő jelentést készít, amit az egészségügyért felelős minisztériumnak, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak és a Központi Statisztikai Hivatalnak küld meg.

Takarítási tippek:

Ügyeljünk a takarítás során használt tisztítószerek helyes használatára!

A tavaszi nagytakarítások során elkerülhetetlen a háztartási vegyszerek helyes kiválasztása. A nagy hatékonyságú tisztító és fertőtlenítő szerek (például hypo, vízkőoldó, penészirtó, hideg zsíroldó) veszélyesek az emberi szervezetre, többnyire maró vagy irritatív hatásúak. Mielőtt bármilyen tisztítószert használnánk, olvassuk el figyelmesen a címkén található figyelmeztető és óvintézkedésre vonatkozó mondatokat, és a gyártó által a biztonságos használatra tett javaslatokat.

Végezzük a szaniterek fertőtlenítését és vízkőmentesítést időben elkülönítve!

Erősen mérgező klórgáz keletkezhet otthonunkban, ha klórtartalmú tisztítószereket (pl. hypo, penészirtó) és savas tisztítószereket (pl. vízkőoldó, háztartási ecet) összeöntünk, vagy egyidejűleg használjuk a tisztítandó felületen. Ilyenkor pezsgés és szúrós szag jelzi a klórgáz keletkezését.
 
A klórgáz a szem vagy a felső légutak szöveteivel érintkezve, a szövet víztartalmával sósavat képez, ami erősen irritáló hatású, nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen. Már kis mennyiségű gáz belélegzése is égő érzést okoz az orrban és a torokban, köhögésre ingerel, és a terület elhagyására késztet. Nagyobb mennyiség belélegzése fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat vált ki, ezen tüntetek jelentkezése esetén kórházi ellátásra, megfigyelésre is szükség lehet. A gáz a szemmel érintkezve égő, szúró fájdalmat, könnyezést vált ki, nedves bőrrel érintkezve irritáló hatású, hólyagosodást okozhat.

Takarítás közben gondoljunk gyermekeink biztonságára is!

Évente körülbelül 1200 négy év alatti gyermek szorul kórházi ellátásra valamilyen vegyi anyaggal történő mérgezés miatt. Ezek többsége valamilyen szülői gondatlanság miatt következik be, tehát megelőzhető lenne. A mérgezést okozó vegyi anyagok otthonunk szinte minden helyiségében előfordulnak: ilyenek a háztartási szerek, a gyógyszerek, a növényvédő szerek összetevői. A nagytakarítás során ügyeljünk arra, hogy a használt vegyszerekkel kisgyermek ne érintkezhessen, tartsuk azokat számára elérhetetlen helyen. A lejárt szavatosságú gyógyszereket, vitaminokat vigyük vissza a gyógyszertárba, a lejárt szavatosságú és nem használatos háztartási vegyszereket, kozmetikumokat, a higanyos lázmérőt pedig a területileg illetékes veszélyes hulladékgyűjtőbe.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez