Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Ne együnk húst - ezt javasolja Bill Gates

2015. április 27., MÉTE/SV
Címkék: Bill Gates Microsoft hús vevegetariánus diéta
Saját weboldalán kampányol a húshelyettesítő termékek mellett Bill Gates, a Microsoft alapító-tulajdonosa. A világ egyik leggazdagabb üzletembere a húsfogyasztás káros környezeti következményeire és a várható húshiányra hívja fel a figyelmet.
Szerinte a jövő élelmiszere az olyan ”hús” lehet, amely minden állati eredetű összetevőt nélkülözAz emberek az elmúlt húsz évben több húst ettek, amelynek oka az életszínvonal növekedése lehet. 2050-re viszont várhatóan 9 milliárdra nő a Föld népessége, ennyi ember számára pedig valószínűleg már nem állítható elő elegendő hús, ráadásul jóval nagyobb környezeti terhelést bolygónk sem bírna el. Bill Gates szerint nem válhat mindenki vegetáriánussá, ezért időszerű az olyan alternatívák felfedezése, amelyekkel állati eredetű hozzávalók nélkül lehet ízletes, hús jellegű élelmiszereket termelni.
 
Az üzletember gatesnotes elnevezésű weboldalán több olyan vállalkozást is támogat, amelyek növényi fehérjékből készítenek ”húsokat”. Az egyik cég például borsó- és szójafehérjéből állít elő olyan “műhúsokat”, amelyek már több ételkritikus tesztjén is sikert arattak. Szerintük számos növény (rizs, kukorica, búza, szója) tartalmazza a szükséges fehérjét és aminosavakat, de ahelyett, hogy az embereket táplálnák, sokszor a haszonállatoknak adják azokat.
 
Megkóstoltam egy borsóból és szójából készített csirkehús-helyettesítő terméket, és nem tudnám megmondani, mi a különbség közte és a valódi hús között – jegyezte meg Bill Gates. Emellett olyan céget is felkarolt, amely repcéből, borsóból, napraforgóból és lecitinből tojáshelyettesítőt állít elő. Egy másik vállalat pedig arra törekszik, hogy a közönséges konyhasót kálium-klorid tartalmú sóval váltsa ki.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez