Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Jogerős ítélet a MasterCard ellen

2014. szeptember 11., MTI/SV
Címkék: MasterCard multilaterális díj bankkártya díj árverseny Európai Bíróság
Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta az elsőfokú törvényszék döntését, jogerősen megtiltva ezzel a MasterCardnak, hogy az Európai Unióban úgynevezett multilaterális bankközi díjat alkalmazzon.
A díj alkalmazásának megtiltásáról még 2007-ben határozott az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság, ám a MasterCard minden lehetséges jogi fórumon megtámadta a döntést. Brüsszel úgy látta, hogy a multilaterális bankközi díj alsó küszöbértéket jelent a kereskedőkkel szemben felszámított díjak esetében, korlátozva ezáltal az árversenyt.
 
A multilaterális bankközi díjak alkalmazása azt jelenti, hogy az adott cég a kiskereskedelmi egységekben történt minden egyes fizetésre felszámol egy díjat, ami növeli a kiskereskedők kártyaelfogadási költségeit, ez esetben anélkül, hogy bizonyítható módon javította volna a hatékonyságot.
 
A multilaterális bankközi díj önmagában nem törvényellenes, a MasterCardéhoz hasonló nyílt fizetőkártya-rendszer üzemeltetése esetén azonban csak akkor áll összhangban az uniós versenypolitikai szabályokkal, ha hozzájárul a műszaki és gazdasági haladáshoz és a vásárlók hasznát szolgálja.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez