Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Hogyan válasszunk szénmonoxid-érzékelőt?

2014. október 15., NFH/SV
Címkék: szénmonoxid_érzékelő szénmonoxid-mérgezés kéményseprő baleset fútés NFH
Tíz vizsgált szén-monoxid-érzékelőből kilenc nem működött megfelelően – mondta dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kabinetvezetője az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az NFH közös sajtótájékoztatóján. A hatóság felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy körültekintően válasszák ki az érzékelőket, mert a rossz készülék hamis biztonságérzetet ad.

A szénmonoxid érzékelő feladata, hogy telepítési helyén érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a szénmonoxid az emberi életre veszélyes koncentrációban és időtartam alatt jelen van. Európában jelenleg az EN50291:2001-es szabvány alapján minősítik az érzékelőket. További szabványok: BS7860:1996 brit, UL2034 amerikai. Mindenképpen minősített CO érzékelőt vásároljunk ellenőrizhető helyről. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha szakszerűen van bekötve és felszerelve, tekintetbe véve a használati utasításban foglaltakat. Az szénmonoxid érzékelőkön általában találunk egy teszt-gombot, amelynek segítségével magunk ellenőrizhetjük az érzékelő helyes működését. Ezt az ellenőrzést havonta célszerű elvégezni.

Az NFH a szükséges intézkedéseket megtette annak érdekében, hogy a nem megfelelő berendezéseket kivonják a forgalomból. Dr. Kathi Attila, a sajtótájékoztatón ismertette, hogy az OKF és a fogyasztóvédelmi hatóság közös akciója keretében megvizsgált szén-monoxid jelző készülékek többsége vagy egyáltalán nem jelzett szén-monoxid kiáramlása esetén, vagy hamisan riasztott. Felhívta a figyelmet arra, hogy lehetőleg mindenki szaküzletben vásárolja meg a szén-monoxid érzékelőt, valamint olyan terméket válasszon, amelyhez biztosított a magyar nyelvű használati- és kezelési (beszerelési) utasítás.
 
Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem 2012 óta rendez kampányt, amelynek keretében felhívja a figyelmet a szén-monoxid-érzékelők beszerelésének szükségességére, és azóta egyre szaporodnak a riasztások. 2012-ben még csak kétszáz ilyen riasztást kaptak, 2013-ban háromszázötvenet, az idén pedig már eddig háromszázat. Ugyanakkor egyre több a hamis riasztás is a nem megfelelően működő berendezések miatt.
 
Hangsúlyozta: lehetővé kell tenni a kéményseprők számára az ellenőrzést, valamint szükség van a fűtőberendezések rendszeres karbantartására és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítására. A megfelelő szén-monoxid érzékelő életet menthet - mondta.
 
Steiber József, a készülékek akkreditációját végző laboratóriumot üzemeltető társaság vezetője a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly tíz gyártó harminc készülékét vizsgálták meg, és 85 százalékukról derült ki, hogy nem felelnek meg a szabványnak. Figyelmeztetett arra is, hogy az előírások szerint kétévente ellenőrizni kell a szén-monoxid-érzékelőket, de ezt az emberek kilencvenöt százaléka nem teszi meg. Ehelyett sokszor kipufogógázzal vagy cigarettafüsttel tesztelik a berendezéseket, ami viszont a készülékek végét is jelenti - mondta.

Hogyan válasszunk szén-monoxid érzékelőt?


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez