Keresés a tartalomban:
Elektronika

Kötelező az egységes mobiltöltő

2014. március 17., hwsw/SV
Címkék: Európai Parlamen mobiltöltő egységes mobiltöltö iPhone Sony Ericsson mobiltelefon okostelefon szabványosítás
Az Európai Parlament elfogadta azt az előterjesztést, amely kötelezővé teszi a mobilgyártók számára az egységes töltők használatát. Az egységes, szabványos telefontöltők használata a vásárlók számára előnyös és kényelmesebbé is teszi a fogyasztók mindennapjait. Tovább csökkenhet a töltők ára, ami a telefonok árában is megmutatkozhat
Másfelől az egységes töltők révén csökkenthető a környezetterhelés, mivel a vásárlóknak nem kell a korábban megvett töltőiket kidobniuk, ha új készüléket vesznek. Az EU-ban egy év alatt hozzávetőleg 150 millió új mobiltelefont adnak el, Barbara Weiler EP-képviselő BBC-nek adott nyilatkozata szerint 51 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik a kidobott töltőkből.
 
Az Unió tagállamainak 2016-ig kell majd helyi jogrendszerbe átültetnie a szabályt, a még nem átállt gyártóknak pedig további 12 hónap áll rendelkezésére, hogy igazodjanak. A folyamat egyébként jól mutatja, az EU bürokráciája mennyire lassan őrölő malom, a közös töltőszabvány bevezetésével kapcsolatos egyeztetések még 2009-ben kezdődtek - akkor úgy tűnt, 2011-re sikerülhet átverni az ezzel kapcsolatos szabályozást és kötelezővé tenni a gyártók számára az egységes töltők alkalmazását.
 
A hosszas egyeztetés és a formális döntés némileg parttalannak tűnik annak a fényében, hogy az iparágban gyakorlatilag már régen kialakult egy konszenzus arról, hogy a microUSB a mobiltelefonok egységes töltőszabványa, ettől ma már nagyon kevés gyártó tér csak el - ezek egyike az Apple, amely az iPhone-jai esetében egyedi csatlakozót alkalmaz. Jóllehet, az Apple egyébként egyike azoknak a cégeknek, amelyek a kezdetektől fogva részt vettek a szabványosítási törekvésekben, több mint egy tucat olyan céggel együtt - némelyek akkori formájában ma már nem is léteznek (pl. Sony Ericsson).
 
A tervezet értelmében a szabványos töltő használata feltétele lesz a tagországokban a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének, vagyis nem is lehet majd forgalmazni olyan eszközt, amely nem tölthető a szabványos töltővel. Az Európai Bizottság ugyanakkor fenntartja a jogot azoknak az eszközöknek a meghatározására, amelyekre ez a szabályozás kiterjed, így az is elképzelhető, hogy a mobiltelefonok mellett más (rádiós) termékeknél is kötelező lesz a microUSB szabványú töltő.
 
A piacra kerülő új telefonok túlnyomó többsége ettől függetlenül ma már egyébként is szabványos microUSB töltőcsatlakozóval készül - a méretgazdaságossági előnyöket a gyártók külön szabályozás nélkül is felismerték természetesen, és rájöttek, spórolni tudnak az előállítási költségeken, ha a telefonmodelljeik azonos töltőcsatlakozóval és töltővel érkeznek, sok készülékhez pedig már nem is adnak hálózati töltőt a gyártók, csak microUSB-kábelt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez