Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Növényvédőszer a bébidesszertben?

2014. március 6., elelmiszer.hu/SV
Címkék: bébiétel élelmiszer növényvédőszer bébideszert teszt Tesco
A növényvédőszer-maradványt tartalmazó élelmiszerek fokozottan károsíthatják a csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve laborvizsgálat keretében bébiételeket tesztelt. A 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszert.
Nemes Tibor, az Import Trade Hungary Kft. ügyvezető igazgatója MTI-hez eljuttatott közleményében úgy véli, a TVE célja, hogy lejárassa terméküket egy olyan jegyzőkönyv alapján, ami 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz. Nemes Tibor rámutatott: "az ügy furcsaságához tartozik, hogy nem történt meg az ellenminta-vétel, ami a bizonyíthatóság egyik alapkövetelménye, valamint egy folyamatban lévő vizsgálatról szivárogtak ki a Nébihtől információk, amikor még az ügyben semmiféle elmarasztaló határozat nem született". Hozzáfűzte, hogy cégük az alapanyagok mindegyikéről akkreditált labortól származó bevizsgálási jegyzőkönyvekkel rendelkezik, amelyet a Nébih rendelkezésére bocsátottak. 2013-ban 22 esetben összesen 30 féle cikküket vizsgálta a Nébih, és egyetlen esetben sem talált semmit a termékekben - jelezte.
 
Az ügyvezető igazgató megfogalmazása szerint portál tudatos lejárató kampányba kezdett a termékük ellen. "Nem adták meg számunkra azt a lehetőséget sem, hogy a véleményünket az ő cikkükkel egyszerre tegyük közzé" - írta.
 
Megjegyezte: a cikkben elmulasztották kiírni, hogy itt egyetlen gyártási tételről van szó, és egy le nem zárult vizsgálatról, emellett olyan hatóanyagot is említenek (kaptán), amelyet a vizsgáló labor nem is mutatott ki. Az ügyben az Import Trade Hungary Kft. büntetőfeljelentést tesz hitelrontás miatt.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás bébidesszert, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl, ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.
 
Az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget. A növényvédőszer-maradványok károsíthatják csecsemők érzékeny szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsony határértéket állapítanak meg. Az egyes peszticidmaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget. Az elmúlt 5 év alatt a hivatalosan megvizsgált hazai termékek közül két, babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékot.
 
A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco Global áruházak Zrt. egyik budapesti boltjában vásárolta. A NÉBIH írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta.
 
Az Ovko termékeit nem először kell levenni a polcokról. 2010 tavaszán egy Tesco-ban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez