Keresés a tartalomban:
Autó

Itt a tavasz, cseréljük le a téli gumikat!

ACE (Auto Club Europa)2014-es nyári gumi tesztje

2014. március 28., autoblog/gumiabroncslap/SV
Címkék: nyári gumi téli gumi gumicsere gumiabroncs DOT
Az autósok túlnyomó része több éve használatban lévő gumiabroncsokat tart otthon, éppen ezért felszerelés előtt nem maradhatnak el az ellenőrző vizsgálatok, hogy kiderüljön: kielégítik-e az abroncsok az elvárt minimális követelményeket? Amennyiben kiderül, hogy új nyári abroncsra lesz szükségünk, a vásárlást ajánlott szakműhelyben, szakáruházban lebonyolítani, ott, ahol nemcsak – akár több évre szóló – garanciát és számlát kapunk, hanem az elhasznált gumiabroncsot is átveszik, és gondoskodnak annak környezetbarát begyűjtéséről és hasznosításáról.
Nagyon lényeges, a tapadást alapvetően meghatározó tényező a gumiabroncs kora. Egyetértés van a gumiabroncs ipari szakemberek között abban, hogy az első felszereléstől számított legfeljebb hat szezonig szabad visszatenni a gumiabroncsokat a felnikre, mivel az ennél tovább megtartott abroncsokkal járművünk menettulajdonságai – különös tekintettel a nedves felületen mutatott képességekre és a fékútra – számottevően romolhatnak. Jó tudni, hogy a legfeljebb három évig szakszerűen (azaz száraz, hűvös, UV-fénynek nem kitett helyen) tárolt abroncs az újjal egyenértékűnek számít, viszont a tíz esztendős gumiabroncsokat az alapanyag elöregedése miatt általában akkor is célszerű lecserélni, ha futófelületének állapota ezt egyébként nem indokolná. Az öregedés egyértelmű jele a kirepedezett profil és oldalfal, s e folyamatot már nem tudjuk visszafordítani, legfeljebb szakszerű és rendszeres ápolással, helyes tárolással késleltethetjük.
 
Magunk is könnyedén meggyőződhetünk a gyártási időpontról: az oldalfalba nyomva megtaláljuk a DOT jelölést, és mögötte négy számot. A második kettő a gyártási évre, az első kettő pedig a gyártás hetére utal, vagyis például a DOT 3613 azt jelenti, hogy a gumiabroncs 2013. év 36-ik hetében készült. Az abroncsok élettartama szempontjából meghatározóak a használati körülmények is. Így például, hogy milyen a jármű állapota, rendben vannak-e lengéscsillapítói, felfüggesztései. Befolyásoló tényező az autó kezelése, azaz rendszeresek-e a gyors, akár kerékkipörgéses indulások és az erőteljes fékezések, mennyire egyenletes sebességgel hajt a vezető, hogyan közelíti meg a járdákat, padkákat, és nem utolsó sorban a keréknyomás. Utóbbi megválasztásánál a jármű kezelési könyvében szereplő értékek az irányadók. A túlzott és a túl alacsony nyomás is káros az abroncs szerkezetére, ráadásul a jármű fogyasztására és biztonságára is rossz hatással van.
 
A már említett futófelületnél a profilmélység ellenőrzésére is fordítsunk időt. Igaz, hogy törvényileg előírt minimum az 1,6 mm, ám nem szabad megvárni, míg idáig lekopik a mintázat. Téli abroncsnál 4, nyárinál 3-mm-t ajánlanak a szakemberek, mint a biztonságos kezelhetőséget még garantáló minimumérték. Természetesen a futófelületet és az oldalfal állapotára is figyelni kell, a felmérést mindenképpen bízzuk hozzáértőre.

Az ACE (Auto Club Europa) már publikálta a 2014 nyári gumi teszteket. A tesztelt méret a 225/45R17, amely már nem csak a felső kategóriák abroncsa, hanem a közép kategóriás személyautók váltó mérete a 195/65R15 vagy a 205/55R16 nak.



A teszt nyertese az idei évben is a Continental SportContact5, amely a pontszámok tekintetében magasan vezet. A második helyet a Dunlop Sport MAXX RT mintázata érdemelte ki, a Pirelli PZero abroncsával, azonos pontszámaikkal.



Az eddig megszokott ADAC értékeléseknél a legkissebb pontszám hozta a legjobb eredményt, azonban az ACE tesztje pont a fordítottja, a legnagyobb ponszám viszi a pálmát.
 
A Continental már az első értékelési szempontnál a fékezés vizes úton, elsöprő fölénnyel nyer, bár a max 30 pontot még nem sikerült elérnie. A nedves úton kezelés kormányozhatóságban maximális pontszámot tudott elérni a Conti, Nokian X-line, Pirelli P Zero, Vredestein Ultrac Vorti. Az össz értékelésben biztonság vizes úton dobogósai a Continental, Pirelli, Nokian. Ejtsünk egy pár szót A Dél-Koreai gyártók abroncsairól. A Kumho és a Hankook márkák feltörekvő nemzedék a gumiabroncsok terén. A Hankook jól ismert számunkra, hiszen itt is gyártják, kis hazánkban. A Kumho autógumik, azonban még fekete folt a vevők körében. A választás azonban nem rossz, amennyiben a Kumho abroncsot válasszuk, mivel már gyári elsőszerelt kereket gördülnek ki a Mercedes vagy a VW csoport gyáraiból. Nem tudom miért pont a HS51 mintázat esett a teszt alanyává, hiszen van sportosabb minta is a Kumho KU39.
 
Nem elhanyagolható nyári abroncsoknál, hogy a száraz úton, hogy viselkednek. A dobogósok Continental SportContact5, Pirelli PZero és Dunlop Sport MAXX RT.
 
Gazdaságosság, üzemanyag takarékosság és ár alapján jó választás a Barum Bravuris 3 HM mely hosszú futásteljesítményt ígér a NOKIAN X-line és a Dunlop MAXX RT.
 
Az ACE teszt, csupa jó tulajdonsággal bíró abroncsot tesztelt. Nincs olyan autógumi a teszten, ami ne vívta volna ki az ajánlott minősítést. A vevőink nagy része böngészi és várja a teszteket, és ez alapján választ számára árban és minőségben megfelelő nyári abroncsokat. Azonban ne feledjük, hogy léteznek még minőségi abroncsokat gyártók pl: TOYO made in Japan, FALKEN Made in Japan, mely abroncs márka szintén jó választás a nyári szezonra.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez