Keresés a tartalomban:
Energia +

A Föld Órája 2014

2014. március 29. szombat, 20:30

2014. március 28., földórája.hu/SV
Címkék: energiatakarékosság WWF környezetszennyezés
A Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely felhívja a figyelmet a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra A WWF (World Wide Fund for Nature) által szervezett akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos berendezéseket.
A Föld Órája mozgalom hagyományos 60-as logója az akció 60 percét szimbolizálja, amivel a környezetvédelem fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Ezt idén kiegészítették egy “+” jellel azzal a céllal, hogy az akció 60 percének letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére.
 
2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Az esemény keretében a világ legtöbb nagyvárosában kialszik a díszvilágítás, 2011-ben például sötétségbe borultak a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és a New York-i Empire State Building.
 
Magyarországon a kezdeményezést 2008 óta szervezi meg a WWF. Akkor még csak 4 település csatlakozott a mozgalomhoz. Azóta, az elmúlt években sötétségbe borult a kezdeményezés kapcsán többek között a Lánchíd, a Budai Vár, az egri Minaret, a Művészetek Palotája, a kecskeméti Cifra Palota és a siófoki Víztorony is.
 
Néhány év leforgása alatt a Föld Órája az ausztrál helyi akcióból világméretű, több mint egymilliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát. Ez nem csak azt mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja bolygónk egészsége, hanem hogy hajlandóak tenni is érte.
 
A 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.
 
Az akció fő célja nem az egy óra alatt elért aktuális fogyasztás csökkentés, hanem a figyelemfelhívás, hogy mindennapi életünket mennyire átszövi a túlzott, és voltaképpen fölösleges energiahasználat.

Milyen berendezések áramtalaníthatók biztonságosan?

Ezt mindenki maga dönti el, általában a szobai világítást, díszkivilágítást, számítógépeket, televíziókat, neonreklámokat, asztali lámpákat, és így tovább… Természetesen az utcai közvilágítás, a jelzőlámpák, a biztonsági és létfontosságú berendezések bekapcsolva maradnak.
 
Gyertyagyújtással emelhető az esemény hangulata, de ekkor is ügyelni kell a biztonságra, ne hagyjunk égő gyertyát felügyelet nélkül, és tartsuk megfelelő távolságban gyerekektől, kisállatoktól, gyúlékony anyagoktól.

Mennyivel csökkent a fogyasztás a Föld Órájának köszönhetően a korábbi években?

A Föld Órájának nem az a célja, hogy általános fogyasztás csökkentési gyakorlattá váljon, a globális villanyoltás szimbolikus cselekedet, ha úgy tetszik, ünnep. A környezeti kihívásokra és a túlfogyasztás hatásaira kívánja irányítani a figyelmet, egyben bemutatja, hogy a problémák leküzdhetőek, ha készek vagyunk összefogni a megoldás érdekében.

Zöld bulira hív a WWF Föld Órája!

Zöld, improvizációs Random Trip Special koncerttel ünnepli a WWF a Föld Órája akciót március 29-én 20:00 órától az A38 Hajón. Az esemény az MR2 Petőfi Rádión és a Google Hangout jóvoltából a foldoraja.hu weboldalon élőben is követhető lesz.
 
A WWF Föld Órája fellépői között szerepel:és két meglepetés vendég is!
 
A koncert különleges lesz, hiszen az energiatakarékosság jegyében a lekapcsolás ideje alatt, 20:30 és 21:30 között a fellépők akusztikus hangszereken játszanak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez