Keresés a tartalomban:
Autó

Vádemelés a General Motors ellen?

2014. május 22., MTI/SV
Címkék: autó gújtáskapcsoló visszahívás General Motors
A General Motors (GM) ebben az évben világszerte rekordmennyiségű, 15,6 millió járművet hívott vissza és beismerte, hogy alkalmazottai már tíz évvel a visszahívások előtt tudtak a gyújtáskapcsoló jelentette kockázatokról. A megkésett biztonsági ellenőrzések miatt a GM 35 millió dollárnyi bírságot fizetett ki a Nemzeti Autópályák Közlekedésbiztonsági Hatóságának, de várhatóan további hatósági vizsgálatokat is indítanak ellene.

A GM idén több autót kényszerült műszaki okokból visszahívni, mint amennyit azóta eladott, hogy öt évvel ezelőtt csődeljárást kért maga ellen - közölte internetes oldalán a CNN amerikai hírtelevízió.

Az "új GM" az elmúlt öt év során visszaszerezte vezető piaci részesedését, rekordnyereségre tett szert, és járműveinek minősége kivívta mind a szakma, mind a vásárlók elismerését. Az év elején aztán megkezdődött a gondok sorozata.
 
Az autógyártó február 14-én 800 ezer autót hívott vissza Amerikában, mert a gyújtáskapcsoló hibája miatt menet közben leállhatott a motor. A GM végül ugyanebből az okból - amelyhez összesen 13 halálos balesethez köthető - világszerte világszerte 2,6 millió autót volt kénytelen visszarendelni.
 
A GM idén 29 körben világszerte rekordmennyiségű, 15,6 millió járművet hívott vissza, közülük 13,8 milliót az Egyesült Államokban. Az autógyártó a műszaki korrekciók számának megugrását a cégnél bevezetett új biztonsági normákkal magyarázza.
 
Az igazságügyi minisztérium büntetőjogi vádemelést is mérlegel a GM ellen. Egy hasonló eljárás miatt a Toyota 1,2 milliárd dolláros bírság kifizetésére kényszerült járműveinek véletlenszerű gyorsulása miatt.
 
Az "új GM" jogi értelemben ugyan nem felelős a zömmel a 2009-ben bejelentett csőd előtt a gyújtáskapcsoló meghibásodása miatt történt sérülésekért és halálesetekért, ám a cég felfogadta Kenneth Feinberg kártérítés-szakértőt, aki a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatai és a BP 2010-es olajkatasztrófa-károsultjait segítette méltányosan kompenzálni.
 
A General Motors becslései szerint - a polgári vagy büntetőperes bírságok összege nélkül - mintegy 1,7 milliárd dollárba fog kerülni az idén eddig visszahívott gépjárművek javítása, ami gyakorlatilag nullára leírta az autógyártó teljes első negyedévi nyereségét. A cég részvényei az év eleje óta 18 százalékkal gyengültek.
 
Jó hír viszont a GM szempontjából, hogy a tömeges gyújtáskapcsoló-javítás utáni három hónapban a vásárlók bizalma visszatért és a cég megőrizte első helyét az amerikai autópiacon. Jól tartja magát a használt GM-autók ára is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez