Keresés a tartalomban:
Magyar termék

Hazai kézműves sörökkel megnyílt a Budavári Sörfesztivál

2014. június 13., MTI/SV
Címkék: sör sörfesztivál cseh sör kézműves sör magyar termék serfőzde
Június 12. és 15. között negyedik alkalommal rendezik meg a Budavári Sörfesztivált, amelynek ezúttal is a Vár hangulatos teraszai és udvarai adnak otthont. A látogatók 200 féle sörrel, a hazai gyárak klasszikus ízeivel, a kézműves sörfőzdék egyedi ízesítésű termékeivel és a cseh mellett belga, angol, ír, német, szlovák és holland sörkülönlegességekkel találkozhatnak.
Prágai hangulat, Magyarországon elérhetetlen cseh sörök és extrém sörkülönlegességek várják a fesztiválozókat. A hagyományos nedűk mellett a birsalmás, a narancsos-korianderes, az erdei gyümölcsös, a banános, a szilvás és a müncheni recept alapján készült Kótyagos sört is csapra verik a négynapos rendezvényen. A bátrabbak a Kapucinus legújabb, közel 50 százalékos sörpárlatát is kipróbálhatják, a lágyabb ízek kedvelői a Cider Ligetben.
 
A Fóti Kézműves Sörfőzde többek között az erősen komlózott, zamatos Fóti Zwickelt kínálja, de díjnyertes sörökkel készülnek a miskolciak is. A Zip’s Brewhouse keserédes, asztalszilvás-mazsolás aromájú Imperial Stout söre, amely nemrég ezüstérmet szerzett egy írországi nemzetközi versenyen, szintén a fesztivál egyik főszereplője lesz.
 
A Bors Serfőzde a legújabb – a korábbinál is karakteresebb ízű – Little John Reloaded mellett az Anonymus elnevezésű klasszikus amerikai IPA-val készül, ami a maga citrusos, narancsos ízesítésével garantáltan leveszi az embert a lábáról. A Bäder sörház pedig a nevéhez hűen a pajkos, narancsos-korianderes ízesítésű Betty Babe nevű sörkülönlegességével várja a nagyérdeműt. A desszertsörre vágyók sem maradnak szomjasak: a Gyertyános Serfőzde a legújabb birsalmás és szilvás söreivel kínálja őket, amelyek 5.5 százalékukkal kicsit erősebbek a megszokottnál. A fesztivál nem fog csalódást okozni az erős nedűk kedvelőinek sem: a Hopfanaticnál ezúttal is kedvükre kortyolhatják a 8.5 százalékos dupla IPA típusú Nohoplimitet, a bátrabbak pedig megkóstolhatják a Kapucinus 50 fokos sörpárlatát is.
 
„Az elmúlt évek bebizonyították számunkra, hogy Magyarország egy igazi sörnagyhatalom, Budapest pedig szépen lassan a sörgasztronómia regionális központjává válik: sorra nyílnak a kézműves sörözők és egyre elterjedtebbek a sörvacsorák is. A Budavári Sörfesztivál már a kezdetektől fogva élharcosa volt ennek a folyamatnak, mára már hagyományteremtőnek is tekinthető a rendezvényünk” – mondta a Kurucz Dániel, a Budavári Sörfesztivál egyik főszervezője, aki szerint nagyon fontos, hogy a nagy sörgyárak hagyományos ízei mellett a kisüzemi sörfőzdék termékei is kellő figyelmet kapjanak. „Sörgasztronómia határok nélkül. Leginkább így lehet röviden összefoglalni, hogy mit kínál a IV. Budavári Sörfesztivál. Számos meglepetést tartogatunk, de annyit már most elmondhatok, hogy a jól ismert belga, ír és német nedűk mellett olyan cseh sörkülönlegességeket is megkóstolhatnak vendégeink, amelyek a magyar közönség számára eddig ismeretlenek vagy elérhetetlenek voltak” – tette hozzá Kurucz Dániel.
 
A négynapos fesztiválra kitelepülő kisüzemi sörfőzdék szerint a magyarországi sörkultúra ápolása elképzelhetetlen a hazai vállalkozások szakértelme nélkül.
 
„Örömünkre szolgál, hogy idén is bemutathatjuk a nagyközönségnek az évtizedek alatt tökéletesített termékeinket és újdonságainkat, ezzel is bizonyítva, hogy a sör a gasztronómia szerves része. A négynapos sörünnep ugyanakkor nemcsak nekünk, hanem az egész országnak jó lehetőség: a fesztivál külföldi vendégei úgy utazhatnak haza az esemény után, hogy a magyar fővárosba már a folyékony kenyér miatt is érdemes visszatérniük”– mondta Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke.
 
A vendégek ismét 4 deciliteres betétdíjas üvegkorsókban fogyaszthatják a minőségi söröket, a kísérletező kedvű sörimádók pedig 2 deciliteres kóstoló adagokat is választhatnak, hogy még több fajta nedűt próbálhassanak ki. A napijegyért változatlanul 1999 forintot kell fizetni, amely tavalyhoz hasonlóan tartalmazza az első korsó sör árát is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez