Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Felhívás a kiegyensúlyozott táplálkozásért

2014. június 20., NAK/SV
Címkék: fogyasztó zsír cukor transzzsírsav termékadó
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kéri tagjait, hogy csatlakozzanak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) által meghirdetett önkéntes vállalásokhoz. Az ÉFOSZ május végén tartott közgyűlésén fogadta el a népegészségügy javítását célzó felhívását, mellyel hozzá kívánják segíteni a fogyasztókat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti só- és telített zsírbevitel fokozatos eléréséhez, valamint az életkornak és fizikai aktivitásnak megfelelő, optimális kalória-bevitelhez.
Magyarországon a közegészségügyi állapot jelentősen rosszabb, mint a hasonló gazdasági fejlettségű országokban. Ebben a nem megfelelő életmód mellett kiemelt szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak.
 
Az önkéntes vállalások választható listáján többek között szerepel, hogy a termékek 80 százalékának részlegesen hidrogénezett növényi olajból származó transzzsírsav-szintjét 2019. december 31-ig 1,5 százalék alá csökkentik, az előrecsomagolt termékek 75 százalékán pedig a kötelező tápértékjelölési előírásokon túl 2017. december 31-ig feltüntetik a referencia-beviteli értéket. A program kiterjed továbbá a termékek felelős reklámozásra, illetve az aktív életmód népszerűsítésére.
 
A NAK kiemelten fontosnak tartja, hogy az ÉFOSZ által meghirdetett célkitűzések megvalósuljanak, ezért arra ösztönzi tagjait, hogy vizsgálják meg, milyen formában tudnak csatlakozni a felhíváshoz.
 
A Kamara ugyanis vallja, hogy a magyar fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozása és egészségi állapotuk javítása nem az egyes ágazatoknak súlyos terhet jelentő Népegészségügyi Termékadó (NETA) révén, hanem sokkal inkább az élelmiszerágazat önszabályozásával és széleskörű társadalmi összefogással érhető el.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez