Keresés a tartalomban:
Autó

Július 1-től egységes mobilparkolás és autópálya használat

2014. június 19., NMFR/SV
Címkék: mobilfizetés autópályía díj parkolás bankkártya regisztráció
A magánautósok és a cégek felkészülhetnek az országosan egységes mobilparkolás elindulására, 2014. június 18-tól elektronikusan regisztrálhatnak az ügyfelek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján keresztül. Július 1-től országosan egységes mobilrendszeren keresztül lehet fizetni a parkolásért és az autópálya használatért.
A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján keresztül az ügyfelek megadhatják a regisztrációhoz szükséges személyes, illetve céges adatokat és feltölthetik autóik adatait. Különösen a cégek flották zökkenőmentes mobilparkolása esetében lehet fontos, hogy július elsejére minden készen álljon: június 18-tól ügyfeleknek lehetősége van banki átutalással vagy regisztrált bankkártyáról feltöltéssel mobilparkolási egyenlegük feltöltésére, így azok, akiknek az eddigi szerződéses mobilparkolásai szolgáltatója nem csatlakozott viszonteladóként a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez, akár a többi viszonteladó, akár a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. ügyfeleként továbbra is zavartalanul vehetik igénybe a július 1-től országosan egységes rendszerű mobilparkolási szolgáltatást.
 
A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMFR) hangsúlyozta, hogy a rendszer informatikai fejlesztése két hete eredményesen lezárult. Jelenleg a parkolási közszolgáltatók és a rendszert működtető zrt. leendő viszonteladói, a mobil-, illetve mobilfizetési piaci szereplők bevonásával folyik az éles üzemi tesztelés. Ennek megvalósítását és elindulását a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete határozza meg. Első működési szakaszában az NMFR a parkolási közszolgáltatás és az autópálya-használati díj mobilfizetéses értékesítését biztosítja. Az országosan egységes mobilparkolás elindulásához a zrt. 70 önkormányzati tulajdonú parkolási közszolgáltató társasággal szerződik június végéig.
 
Az autósok az autópályákat az eddig megszokott módokon vehetik igénybe mobilfizetéssel, a mobilparkolás terén azonban számíthatnak változásokra. A legfontosabb változás az lesz, hogy az NMFR elindulásától kezdődően a zrt. viszonteladójaként minden mobil- és mobilfizetési piaci szolgáltató az ország valamennyi fizetős parkoló-övezetében szolgáltatást nyújthat, a legnépszerűbb SMS-alapú mobilparkolás mellett tehát a jövőben jelentősebb szerephez juthatnak a különféle alkalmazásokat és termékkapcsolásokat kínáló kisebb, innovatív szolgáltatók is, akik eddig csak egy-egy kerületben vagy településen lehettek jelen.



A fizető parkolási övezetekben a parkolási üzemeltetők által kiszabott díjak gyorsan és kényelmesen rendezhetők mobileszközökkel: SMS küldéssel, telefonhívással vagy mobilapplikációval. A géppjármű rendszámának a parkolási zónamatricán található telefonszámok egyikére elküldött SMS-sel indul el a parkolás. A parkolás a STOP szó elküldésével áll le. A parkolási zónamatricán található bármely telefonszám felhívása után indul el a parkolás, ami ugyanezen a telefonszámon le is állítható. Az ingyenes mobilparkolás applikáció a parkolási zónamatricán található QR kód leolvasásával vagy a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalon tölthető le. Az applikáció lehetővé teszi a parkolás elindítását és leállítását, valamit az azonnali utalást is. A hazai fizető parkolási övezetekről és díjakról a zónatérkép részletes információkat tartalmaz.
 
Az e-matrica úthasználati jogosultság Magyarország gyorsforgalmi útjaira és díjköteles főúti szakaszaira, amely mobilfizetéssel is megvásárolható.A magyarországi díjfizetésre kötelezett utak kizárólag előre megvásárolt úthasználati jogosultsággal, azaz e-matricával használhatók. A megfelelő díjkategória meghatározásához szükséges adatok (megengedett legnagyobb össztömeg, jármű fajta) a jármű forgalmi engedélyében találhatók.
 
A rendszerről részletes tájékoztatás a zrt. új honlapján,
 
a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalon érhető el, ez a viszonteladók szolgáltatásait, a mobilparkolással és az e-matrica vásárlással kapcsolatos részletes tájékoztatásokat is tartalmazza. Az új honlap a tájékoztatás mellett a zrt. legfontosabb ügyfélkapujaként is funkcionál, amelyen keresztül a regisztrált felhasználók a társaság mobilparkolási szolgáltatásait is igénybe tudják venni. A mobilparkolást igénybe vevőknek a 06-1-989-0000 számon érhető el az infovonal.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez