Keresés a tartalomban:
Életmód

Az első kánikula a legveszélyesebb

2014. június 10., ÁNTSZ
Címkék: hőség UV sugárzás kánikula hőmérséklet hőhullám
Az elkövetkező napokban tetőzik a hőség, Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggeli veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten a hőség miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Egyszerű óvintézkedésekkel sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a hőséggel járó veszélyeket.

Két héttel a legrövidebb éjszaka előtt igen nagy a napsugarak beesési szöge, emiatt az UV sugárzás igen erős lesz, a déli órákban napozással leginkább csak öregíteni tudjuk bőrünket. Ráadásul a fürdőzés sem mindig a legjobb megoldás, a Balaton még hűvös, mindössze 20 fokos.
A felmérések szerint a nyár első hőséghulláma terheli meg leginkább a szervezetet. Ahogy minden alkalommal, így most is a vizet és a gyümölcsleveket ajánlják a kávé, az alkohol és a cukros üdítőitalok helyett.
Az országos tisztifőorvos akkor ad ki hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három napon át meghaladja a 25 fokot. Ez most ugyan nem valószínű, de az első igazán forró nyári napok a legmegterhelőbbek a szervezet számára, ezért is fontos, hogy megtartsunk néhány alapvető szabályt.
A Kárpát-medence fölötti légtömeg napról napra fokozatosan melegszik. Az erősödő nappali felmelegedéssel és a melegebb éjszakákkal a napi középhőmérséklet hétfőn a Tiszántúlon már megközelítheti 25 fokot, kedden pedig országszerte több helyen meg is haladhatja azt. Előreláthatóan szerdán lesz a legmelegebb, majd a hét második felében egy hidegfront hoz enyhülést.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet több évre visszamenő vizsgálatai azt mutatják, hogy az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet, és ilyenkor növekszik a legjobban a hőségre visszavezethető halálozás is.
A napi átlaghőmérséklet 5 °C-os emelkedése:
• 10%-al növeli az összes halálok miatti halálozás kockázatát;
• 12%-al a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát;
• 15%-al a szívpanaszok és „általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások számát.
Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. A legfrissebb kutatások szerint bizonyítottan nő a koraszülés kockázata is, így a várandósok számára különösen fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.
Egyszerű óvintézkedésekkel sokat tehetünk azért, hogy a kockázatokat csökkentsük:
• zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is;
• érdemes ventillátort használni, 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni;
• a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben;
• éjszaka szellőztessünk;
• fogyasszunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek;
• NE fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt;
• a szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni;
• hordjunk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet;
• használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet;
• a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát;
• sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.



A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy kedden nagyon erős UV-B sugárzás várható. A napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni. Emiatt mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan védekezzen a leégés ellen, és aki teheti, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a napozást.
 
Az előrejelzés szerint kedden is többnyire derült, napos időre lehet számítani, de estefelé északkeleten nem zárható ki egy-egy zápor, zivatar. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csupán keleten, északkeleten élénkül meg a szél, illetve az esetleges zivatar környékén kis területen akár viharos széllökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31-35 fok között várható, késő estére 22-28 fok lesz.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez