Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Mennyit szűrnek a napvédő krémek?

2014. július 30., Faludi Linda
Címkék: naptej napvédő napozás leégés bőrrák UV szűrés
Minél magasabb a fényvédő faktor, az SPF (angolul Sun Protection Factor) érték egy fényvédőn, annál jobb? Részben igaz ez az állítás a naptejekre, ugyanakkor a kétszeres faktorszám távolról sem jelent kétszer akkora UV szűrést. Van bizonyíték arra, hogy a napvédők csökkentik a bőrrák kockázatát? A bőrrák megelőzéséért küzdő amerikai Scin Cancer Foundation útmutatójának segítségével áttekintjük, mit jelentenek a faktorszámok a napvédőkön.

Az Európai Bizottság SPF minősítési rendszere

  • Alacsony védelem:  6-10 SPF
  • Közepes védelem: 15-25 SPF
  • Magas védelem: 30-50 SPF
  • Nagyon magas védelem: 50- SPF

Mennyi napvédő krém elég?
 
Az Európai Bizottság hivatalos álláspontja szerint egy átlagos testalkatú felnőttnek a megfelelő védelem eléréséért legalább hat teáskanálnyi napvédőt kell felvinnie a teljes bőrfelületre.
 
Hogyan és milyen gyakorisággal használjunk napvédőt?
 
A fényvédőt körülbelül fél órával azelőtt érdemes használni, hogy kimennénk a szabadba. A napon töltött idő, az izzadás és a vízzel való érintkezés lekoptathatja a napkrémeket, ezért legalább kétóránként mindenképp érdemes újra felvinni. Erős izzadás vagy fürdés után azonnal tanácsos megismételni a krémezést.
 
Mit mér az SPF és mit jelent ez?
 
A termékeken feltüntetett SPF (Sun Protection Factor) érték az UVB sugarak szűrésének mértékét mutatja. A szám azt tükrözi, mennyivel hosszabb időt tölthetünk a napon leégés nélkül az adott napvédővel, mint anélkül. Ha valaki védelem nélkül 5 perc alatt leég, akkor egy 15-ös faktorú termékkel elvileg 75 percet tölthet a napon a leégés kockázata nélkül. De ez csak az elmélet, mivel a bőr kipirosodás nélkül is károsodhat, a Skin Cancer Foundation mindenkinek legalább 15 SPF-es napvédők használatát ajánlja.
 

 
UVB sugarak - Az SPF 30 kétszer akkora védelmet ad, mint az SPF 15?

 
Nem, laborkísérletek szerint az SPF 15-ös napvédők az UVB sugarak mintegy 93 százalékát szűrik ki, míg az SPF 30-as termékek a sugarak 97 százalékát. A rendkívül erős, 50 SPF-es védelmet ígérő napkrémek az UVB sugarak átlag 98 százalékától védenek.
 

 
Mi a helyzet az UVA sugarakkal?

 
Európában a gyártók az Európai Bizottsággal együttműködésben kidolgozták az UVA és az UVB sugarakkal szembeni védelem egymáshoz képest mért, szükséges arányát. Eszerint az EU-ban forgalmazott termékek UVA szűrője legalább az SPF érték egyharmadának kell hogy megfeleljen. A kontinens gyártói az irányadónak tekintett SPF mellett az UVA sugarak elleni védelem mértékét is feltüntetik a termékeken.
 
Van bizonyíték arra, hogy a napvédők csökkentik a bőrrák kockázatát?
 
Igen, 2011-ben egy ausztrál klinikai kutatás egyértelműen kimutatta, hogy több év távlatában a napvédelem napi használata jelentősen, átlag 50 százalékban csökkenti a melanóma kialakulásának kockázatát a fejen, a nyakon, a karon és a kezeken. A napvédőt használók körében 73 százalékkal csökkent a bőr mélyebb rétegeiben létrejövő melanóma aránya, a kialakult melanómák kisebbek és könnyebben gyógyíthatóak voltak, mint a kontroll csoport esetében.
 
Véd-e az "alapszín" a bőrrák ellen?
 
Nem. A barnulás a sejtek reakciója a napsugarakra, a barnaság egyúttal a bőrsejtek DNS-ének sérülését is jelentheti és nem véd a rák kialakulása ellen. A Skin Cancer Foundation szerint csak az UV-mentes barnulás lehet biztonságos.
 
Ki kell-e dobni a tavalyi napkrémeket?
 
Nem feltétlenül: a legtöbb napvédő termék egy-két évig használható, a lejárati idő megtalálható a csomagoláson. A napvédőket célszerű sötét, hűvös helyen tartani, mert a tartós hőterheléstől csökkenhet a hatékonyságuk.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez