Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

"Megkopasztják" a külföldön bankkártyával vásárlókat

2014. július 29., Faludi Linda
Címkék: valuta kártyás fizetés deviza DCC bankkártya Európai Bizottság
Az Európai Bizottság új jogszabálytervezete engedélyezné a dinamikus devizaváltást (DCC) amelynek lényege, hogy a külföldi vásárlások alkalmával a termék árát átszámítják a vásárló hazai devizájára, és a már átváltott összeget emelik le a fogyasztók bankszámlájáról.
Eric Grover, a pénzügyi tanácsadással foglalkozó Intrepid Ventures vezetője úgy látja, a szabályozás eredményeként az uniós polgárok jóval drágábban vásárolhatnak majd, ha külföldön is a saját devizájukban szeretnének fizetni a bankkártyáikkal.
 
Bár a szolgáltatás logikusnak és kényelmesnek is tűnik, Eric Grover pénzügyi szakértő szerint a vásárlók jó része nem tudja, hogy jelentős: 3-4 százalékos plusz költséget jelent számára az átváltás. Ha például egy francia fogyasztó egy londoni étteremben euróval fizet, előfordulhat, kénytelen megfizetni az átváltás költségét. A rendszer minden tagja (kereskedők, kártyakibocsátók) érdekeltek az átváltásban, a különbözeten ugyanis megosztoznak egymással.


Hitelkártya típusok részesedése az összes tranzakcióból 2012-ben (%, forrás: Nilson Report)

A kidolgozás alatt álló EU szabályozás továbbra is lehetővé tenné a DCC használatát, bár feltételül szabná, hogy a kereskedők hozzák nyilvánosságra az átváltási rátát és biztosítsanak lehetőséget a fogyasztóknak arra, hogy elutasítsák a devizaváltást. A kártyakibocsátók erősen érdekeltek a devizaváltás gyakorlatának rögzítésében, ugyanakkor - véli Grover - a szabad információáramlás tudatosabb fogyasztókat jelent, ami a DCC gyakorlatának leépítését eredményezheti. "Senki nem fog tudatosan 4 százalékkal magasabb árat fizetni csak azért, hogy a saját devizája szerepeljen a blokkon" - teszi hozzá azt Euractiv-on megjelent cikkében a szerző. Grover cikkének végkövetkeztetése az, hogy az EU-nak félre kéne tennie a kártya hálózatokkal szemben érzett antipátiáját és hagynia, hogy a piaci szerepelők maguk érjék el ennek a devizaváltási gyakorlatnak a visszaszorítását.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez