Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Tisza Takarék - visszavont működési engedély

2014. december 5., MNB/SV
Címkék: takarékszövetkezet Takarékbank MNB felügyeleti biztos bankbetét MNB
A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a TISZA Takarékszövetkezetet, emiatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betét-kifizetési tilalmat rendelt el, s felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez.
A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki ma az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a TISZA Takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta azt integrációs rendszeréből.
 
A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. E ma közzétett határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.
 
A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. december 5-től felügyeleti biztosok kirendeléséről döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betétkifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok ma átvették a takarékszövetkezet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről.
 
A felügyeleti biztosok kezdeményezésére az MNB 2014. december 8-ra (hétfő) bankszünnapot rendelt el a TISZA Takarékszövetkezetnél. 2014. december 9-től (kedd) a takarékszövetkezet fiókhálózata a megszokott nyitvatartási idővel üzemel.
 
Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően a TISZA Takarékszövetkezetnél meglévő betétösszegek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.
 
A TISZA Takarékszövetkezet a 2014. szeptember végi adatok szerint 10 860 betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, mintegy 0,04%. A szövetkezeti hitelintézeti szektor helyzete – ellentétben ezen egyedi intézménnyel – összességében stabil.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez