Keresés a tartalomban:
Jog

26 fényfüzérből 22 nem felelt meg az előírásoknak

2014. december 19., MTI/SV
Címkék: karácsony fényfüzér ellenőrzés NFH próbavásárlás
Az idei karácsonyi vásárokon végzett ellenőrzések 38 százalékánál találtak szabálysértést a fogyasztóvédelmi ellenőrök,. November utolsó hetétől szerdáig a fogyasztóvédelmi hatóság, valamint a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi ellenőrei 628 ellenőrzést végeztek, ezek közül 241 esetben találtak valamilyen hiányosságot - ismertette az adatokat Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője sajtótájékoztatón.
Ahogy minden karácsony előtt, most is ellenőrizték a fényfüzéreket. A hatóság laboratóriumába 32 mintát szállítottak be, ezekből 26-ot már megvizsgáltak, amelyek közül 22 nem felelt meg az előírásoknak. A rossz minőségű termékeket a piacokon alkalmai árusok, illetve távol-keleti áruházak hozzák forgalomba - hangzott el.
 
Fülöp Zsuzsanna jelezte, hogy az ellenőrzések egészen karácsonyig folytatódnak. A két ünnep között a szavatossági jogok érvényesülését, illetve a webáruházak elleni panaszokat fogják vizsgálni. Szilveszter előtt a pirotechnikai eszközöket ellenőrzik.
 
Az ellenőrök 584 próbavásárlást végeztek, elsősorban nagy áruházak élelmiszer üzleteiben. Bírságot is többnyire csak a nagyobb boltokban szabtak ki, a kisebb üzleteket a szabályos működésre kötelezték, illetve figyelmeztették - mondta a szóvivő.



Az ellenőrzés kiterjedt a játékboltokra, az elektronikai üzletekre, a fenyőfaárusokra és a piacokra is. A leggyakoribb probléma az egységárak feltüntetésének elmaradása volt, márpedig a fogyasztók ezzel tudják összehasonlítani az egymást helyettesítő termékeket - emelte ki Fülöp Zsuzsanna.
 
Elmondta, több esetben előfordult az is, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesítette. A feltárt többletfizetés összesen 15 ezer forintot tett ki, egy-egy esetre alig 200 forint jutott.
 
A fenyőfaárusok 10 százalékánál találtak hiányosságot - ismertette a szóvivő. Elmondása szerint vagy az ár feltüntetése, vagy a hiteles mérőeszköz hiányzott.

A vizsgálatok az alábbi hiányosságokat állapították meg:


A vizsgált és kifogásolt termékek forgalmazását az illetékes megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek megtiltották.
 
Tekintve, hogy a kifogásolt termékek mindegyike piacokon, kirakodó vásárokon és kisebb (vegyes háztartási cikkeket árusító) üzletekben volt elérhető, a fogyasztóknak továbbra is azt javasoljuk, hogy fényfüzért és egyéb villamossági terméket kizárólag megbízható helyen, szaküzletben vásároljanak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez