Keresés a tartalomban:
Magyar termék

Tanúsító védjegy a magyar boroknak

2014. augusztus 25., MTI/SV
Címkék: bor magyar bor védjegy import bor szőlő magyar termék
Tanúsító védjegy bevezetését javasolja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, annak érdekében, hogy a földrajzi jelzés nélküli, import borok is követhetőek és ellenőrizhetőek legyenek – mondta Frittmann János alelnök. A kormány támogatja az elképzelést, és a javaslat már szeptemberben az Országgyűlés elé kerülhet.
Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő- bor- pálinka albizottságának elnöke szerint valóban komoly problémát jelentenek a magyar termelőknek az ismeretlen eredetű import borok.
 
„Olaszországból olyan értéken érkezik tömegbor, tartályos kiszerelésben, amely értéken – véleményünk szerint – nem is érkezhetne, mert drágábbak a tavalyi szőlőfelvásárlási árak, mint amilyen áron beérkezik ez a bor, de mégis megtörténik. Ezzel teljes egészében tönkreteszi, felborítja a magyar borpiacot."
 
Font Sándor hangsúlyozta: a behozott borok forgalomba hozatalára egy új rendelet értelmében – 15 helyett – csak 90 nap után van lehetőség. Eszerint a folyóborokat csak hitelesített tárolóedénybe töltve lehet raktározni. A Fideszes országgyűlési képviselő úgy véli: az ellenőrzést szolgáló védjegy bevezetése elengedhetetlen, és ebben a szakma is egyetért.
 
„Ez innentől kezdve a teljes nyomon követhetőséget fogja biztosítani, és egy ilyen szakmai védjegy kiadását, akár ellentételezéshez is lehet kötni, magyarul fizetni kell érte.”
 
Font Sándor hangsúlyozta: ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot, azonnal életbe is léphet az ellenőrző jegyre vonatkozó törvénymódosítás.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez