Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Tanácsok iskolatáska választáshoz

2014. augusztus 26., vital.hu/SV
Címkék: iskola hátizsák iskolatáska gerinc iskolakezdés
Az iskolakezdés az egyik legmegterhelőbb időszak a gyermekek számára. Nagyon fontos a jól tervezett iskolatáska és a megfelelő cipő. Szakértők szerint a szülőknek az iskolatáska vásárlásánál elsősorban az egészségügyi szempontokat kellene szem előtt tartaniuk.

A kisgyermek gerincoszlopa csecsemőkortól a felállás, ülés, járás elkezdését követően fokozatosan nyeri el normális formáját, vagyis fiziológiás görbületeit. Az egészséges gerincnél (hátulról tekintve) a háti szakasz domború, a nyaki, illetve az ágyéki szakasz homorú. Ezen görbületek biztosítják a gerinc jó statikai működését, teherviselő képességét.

Évente nagyjából 6000 gyerek sérül meg a nem megfelelő hátizsákok viselése miatt - nyilatkozta Linda Rhodes, a Georgia-i Gyermekkórház szakértője. Természetesen fontos, hogy a gyerekek könnyen magukkal vihessék a szükséges könyveket, tanszereket és más iskolai eszközöket, de mindez nem mehet a biztonság és a sérülések megelőzésének a rovására. Bármennyire is praktikusak ugyanis, a hátizsákok megterhelik az izmokat és az ízületeket, és krónikus hátfájdalmat okozhatnak, ha túl nehezek, vagy nem megfelelően használják őket a gyerekek.
 
Először is fontos, hogy a megfelelő méretű hátizsákot válasszuk gyerekünknek. Nem szabad, hogy a táska a hát hosszának 75 százalékánál nagyobb legyen. Ezen kívül fontos, hogy olyan táskát válasszunk, aminek széles, párnázott vállpántja és hátsó része van, ami megóvja a gyerekek hátát az éles és hegyes eszközöktől, például ceruzáktól és vonalzóktól.

A táska maximális súlya semmiképp ne lépje túl a gyerek súlyának 15 százalékát. Ezen kívül fontos, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a tanszerek egyenletesen vannak elosztva a táskában, és hogy a legnehezebb könyvek a táska hátsó részéhez a lehető legközelebb helyezkednek el. "Ha a gyereknek előre kell hajolnia, hogy elbírja a táskát, akkor az a táska túl nehéz" - nyilatkozta Rhodes.
 
Fontos még, hogy a gyerekünk megfelelően viselje a hátizsákot. Soha ne engedjük neki, hogy csak a fél vállán vigye a táskáját. A vállpántok lehetőség szerint ne lógjanak, de ne legyenek túl szorosak sem. Sokan a táskán kívülre írják a gyerekük nevét, de én inkább azt ajánlanám, hogy csak a belső bélésre írjuk rá, mert a gyerekünket megzavarhatja, ha egy idegen a nevén szólítja, és esetleg olyanokban is megbízhat emiatt, akikben nem kellene - tette hozzá Rhodes.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez