Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Ezért nem érdemes támla nélküli gyerekülést venni

10 tipp a gyerekülések ellenőrzéséhez

2014. augusztus 25., Which?/FL
Címkék: autó gyerek gyerekülés törésteszt fogyasztó fogyasztóvédelem
A hagyományos, magas támlás gyerekülések mellett a piacon számtalan, csak ülőrészből és kartámaszból álló gyerekülés is kapható. A Which? brit fogyasztóvédelmi magazin emlékeztet arra: az ilyen ülések távolról sem nyújtanak olyan szintű védelmet ütközés esetén, mint a hagyományos verziók.
A magazin törésteszteket végzett támla nélküli és a támlás gyerekülésekkel, amelyekből kiderült: a támlás ülések jóval komolyabb védelmet nyújtanak egy oldalról történő ütközés esetén, mint az üléspozíciót csak megemelő támla nélküli változatok. A lap figyelmeztet arra, hogy a brit szülők 22 százaléka azt hiszi, a támla nélküli termékek is ugyanúgy védik a bennük ülő gyereket, mint a támlások, holott a tesztek egyértelműen bizonyítják, hogy ez nem igaz.
 
A Which? hozzáteszi: még mindig jobb döntés támlátlan gyerekülést használni, mint semmilyet, de azt javasolják a fogyasztóknak, hogy mihamarabb cseréljék le ezeket biztonságosabb modellekre.

Ellenőrizzük a gyerekülést! - 10 tipp


1. Nem csavarodott meg az ülést rögzítő biztonsági öv?
Ha biztonsági övvel kell rögzíteni az ülést, az övnek simán és szorosan kell tartania azt. Ellenőrzésképpen nehezedjünk rá az ülésre úgy, mintha gyerek ülne benne; ha az ülés előrebukik és nem marad a helyén, nem megfelelő a rögzítés.

2. Hogyan áll a hátranéző ülés kartámasza?

A hátranéző ülések esetében külön figyelmet kell fordítani a kartámasz megfelelő beállítására, ennek hiányában az ülés nem véd megfelelően.

3. Megfelelően felfekszik a gyerekülés az autósülésbe?
A gyereküléseknek általában tökéletesen fel kell feküdniük az autó ülésére, emellett a használati utasításban célszerű ellenőrizni, hogy el kell-e távolítani a kocsi ülésének fejtámláját a megfelelő rögzítéshez.

4. A gyerekülés pozíciójának megfelelően áll a biztonsági öv?

A használati utasításokban külön részletezik a rögzítést célzó övek pozícióját aszerint, hogy a gyerekülés előre vagy hátra néz-e.

5. Nem akadt bele a biztonsági öv csatja az ülésbe?

Az övcsat nem érintkezhet a gyereküléssel.

6. Jól van rögzítve az Isofix rendszer?

Sok autóban külön jelzik, ha az isofix csatlakozók a helyükön vannak, például pirosról zöldre váltanak a kapcsolók. Érdemes átnézni az autó használati utasítását ezzel kapcsolatban.

7. Jól rögzül az Isofix láb- és fejtámasz?
Isofixes rögzítés esetében a lábrésznek biztonságosan kell támaszkodnia az erre kialakított helyre és nem lóghat az autó lábterébe. A fejtámla rögzítőit semmiképpen ne akasszuk az autó csomagrögzítőihöz, hanem mindig az erre kijelölt Isofix csatlakozókhoz.

8. Nincs a gyereken túl vastag ruha?

A vastag dzsekik vagy takarók akadályozhatják a gyerekülés működését, ezért vegyük le őket, mielőtt a gyerek beül.

9. Helyesen illeszkednek a válltámaszok?

A biztonsági öv alatti támasztó párnáknak mind az előre, mind a hátranéző ülések esetében szorosan és pontosan kell illeszkedniük a gyerek vállához. A támaszok akkor állnak megfelelően, ha pontosan a vállakra simulnak és két ujjunk elfér a gyerek kulcscsontja és a rögzítő öv között.

10. Megfelelően áll a biztonsági öv?
Ha nagyobb gyerekek is utaznak az autóban, a biztonsági övet úgy kell beállítani, hogy az a vállukra és a csípőjükre simuljon: nem vághat a nyakba és nem csúszhat le a hasra sem.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez