Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Nem csökkenti a rák kockázatát a bioélelmiszerek fogyasztása

2014. április 4., Faludi Linda
Címkék: bioélelmiszer rák egészséges táplálkozás mellrák rizikó
Az Oxford Egyetem kutatói tíz éven keresztül vizsgáltak több mint 600 ezer brit nőt, hogy kiderítsék, csökkenti-e a rák előfordulásának kockázatát a bioélelmiszerek rendszeres fogyasztása. Az eredmény megdöbbentő.
Hatalmas felzúdulást keltett a British Journal of Cancerben hamarosan megjelenő tanulmány, amelyet Kathryn Bradbury, az Oxford Egyetem professzora és munkatársai jegyeznek. A csapat 623 080 középkorú nőt figyelt meg tíz éven át.. A résztvevők egy része soha, másik része ritkán, harmadik része pedig rendszeresen fogyasztott bioélelmiszereket.
 
Az egészségügyi felmérés során 16 rákfajtára és általános kockázatra is vizsgálták a nőket. A vizsgálat eredménye összességében azt mutatja, hogy a vegyszermentes termékek fogyasztása az esetek túlnyomó többségében nem csökkenti a rák kialakulásának esélyét.
 
Sőt, a bio ételeket preferálóknál 37 százalékkal nőtt egy bizonyos szarkóma kialakulásának kockázata, ez egy ritka és nehezen kezelhető ráktípus. Szintén meglepte a kutatókat, amikor észlelték, hogy az érintettek körében 7 százalékkal emelkedett a mellrák rizikója. Ezt az adatot újabb teszteknek vetették alá, amelyek során kiderült, valóban létezik az összefüggés a bio élelmiszerek és a mellrák kockázatának növekedése között.
 
Az egyetlen pozitív vonatkozás, hogy a bio termékeket rendszeresen fogyasztók körében 21 százalékkal csökkent a non-Hodgkins limfóma rizikója. Ezt az eredményt ki is emelte a biotermelőket képviselő Bio Soil Association programvezetője, Peter Melchett. Ugyanakkor – írja a The Register – Melchett azt is hozzátette, hogy Bradbury és csapat hibázott a tanulmány elkészítésekor és a kutatók egyébként sem értik, milyen élelmiszerek kerülnek a talajba és hogyan.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez