Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Irodalom, szóda és bor a Krúdy-házban

2013. szeptember 26., Kosár összeállítás
Címkék: Újnyugat Magyar Turizmus Zrt.Krúdy Gyula szódavíz
Az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyar Turizmus Zrt közös irodalmi estet rendez Óbudán a Korona tér 1-ben szeptember 26-án este fél héttől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A rendezvényen az irodalmi és zenei programokon túl a szódavízről is hallhatnak előadást az érdeklődők Kiss Imrétől, a múzeum igazgatójától.
A Nyugat Itthon rendezvényén Csuja Imre színművész, valamint Sáry László és Sáry Bánk zeneszerző és Dóka Attila gitárművész ad áttekintést a legújabb újnyugatos művekből.
 
A rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik, összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. A Nyugat Itthon csütörtöki előadásán a Dél-Dunántúlt mutatják be. Egyúttal lappremierre is sor kerül, mivel a Nyugat Plusz most jelent meg.
 
A „Bor és irodalom a házban, ahol Krúdy Gyula élt… – a Dél-Dunántúl kortárs irodalmi tükörben” elnevezésű estén a következő műveket hallhatjuk Csujától: Csikós Attila: Altáró, Debreczeny György: Áldozz a pásztornak, Hegyi Botos Attila: Van egy föld, Petőcz András: A Balaton – éjjel, Schwalm Zoltán: Pécsi vándorének (wurlitzerre), Zalán Tibor: Tükör. Az irodalomhoz kiváló borok is járnak: a múzeum pincéjében Mészáros Pál remekeit kóstolhatják a vendégek.


Zalán Tibor
Érdekesség, hogy az Újnyugat Irodalmi Kör és a Magyar Turizmus Zrt mostani közös irodalmi estjén a szódavízről is hallhat előadást a publikum Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójának jóvoltából. A direktor régóta szakértője a témának. A múzeumban két éve kiállítást is nyitottak, ahol a gyártás folyamatába is betekinthettek az érdeklődök. Azóta arról is többen tudnak, hogy az 1733-ban született Joseph Priestley-ben tisztelhetjük a szódavíz feltalálóját, míg Jedlik Ányos a mesterséges ásványvíz nagyüzemi előállítását tette lehetővé.
 
No és még egy, irodalmi szempontból sem érdektelen információ: a hajdani szódás golyósüvegek rendeltetése az volt, hogy a záró golyóbissal „elállják” a feltörekvő szénsav útját, amire persze a korabeli suhancok is felfigyeltek. Innen származnak A Pál utcai fiúkból megismert üveggolyók is! „Az üvegek többsége fehér, kék, halvány- és sötétzöld, a piros azért ritkább, mert drágább volt az előállítása” – informált Kiss Imre. A Nyugat Itthon soros eseménye amúgy ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 
A cím, ahol jelentkezni lehet: pr@itthon.hu.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez