Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Elsötétülő képernyők?

2013. szeptember 2., hvg.hu/SV
Címkék: digitális átállás set-top-box NMH tv készülék
A digitális átállás első ütemében érintett területeken szeptember hónapban történik meg a digitális földi televíziós műsorokat sugárzó adóberendezések áthangolása. Az áthangolás napján néhány órára megszűnik a tévéadások vétele, és a digitális vevőkészülékeket (set-top-box, televízió) is újra kell hangolni.
Június 31-e után is tízezer támogatási kérelmet bírált el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), ezért minden bizonnyal több ezer ember tévéképernyője sötétült el a digitális átállás első üteme után is, amikor az ország középső tizennégy megyéjében július 31-én kapcsolták le az analóg földfelszíni televíziós sugárzást. Aki pedig szombatig nem jelezte problémáját, az már nem is fog kapni állami segítséget. A lekapcsolás első lépésében érintett mintegy 220 ezer rászorulóból 55 ezer háztartás kért ingyenesen set-top-boxot az NMHH-tól, vagy kedvezményt az előfizetéséhez.
 
Az október végi második ütemben vélhetően közel megduplázódik majd a rászorulók száma, hiszen akkor Szabolcs, Borsod, Nógrád és Baranya megyébe ér a digitális átállás. A kereskedők pedig újra kezdhetik feltölteni a készleteiket a beltéri egységekből és antennákból. Elvileg a lekapcsolás második szakaszában érintett területeken már felmérték a támogatási igényeket. Ezeken a területeken eddig az NMHH felmérői legalább 260 ezer rászoruló háztartást kerestek fel személyesen, azok közül 70 ezren igényelték az állami támogatást. A szerelők pedig 22 ezer háztartásban már sikeresen be is szerelték a digitális vételi eszközöket.
 
Holnap reggel 8 és este 18 óra között pedig Veszprém-, Somogy és Tolna megyében sötétülnek el a képernyők. „A digitális átállás első ütemében érintett területeken szeptember hónapban történik meg a digitális földi televíziós műsorokat sugárzó adóberendezések áthangolása. Az áthangolás napján néhány órára megszűnik a tévéadások vétele, és a digitális vevőkészülékeket (set-top-box, televízió) is újra kell hangolni” – közölte a hatóság.
 
A keddi áthangolás a Kab-hegyi, a kaposvári és a tamási adótornyok vételi körzetében élő tévénézőket érinti. Az adásszünet tehát nem jelenti sem az antenna, sem a tévékészülék, sem a set-top-box hibáját.



A hatóság a DigitalRadio Kft.-től vásárolta meg a dekódereket. A cég az egész vevőrendszert telepíti 19 790 forintért, azaz ebbe az összegbe nem csak a set-top-box ára tartozik bele, hanem például a beszerelt antenna és szerelési anyagok ára is. „A digitális átállás folyamata megközelítőleg 6-8 milliárd forintba kerül. A szükséges pénzügyi hátteret a hatóság az elmúlt években gyűjtötte össze a saját bevételeiből, így áttételesen a piaci szereplők finanszírozzák a digitális átállás költségeit” – közölte a NMHH.
 
Az előfizetések száma gyakorlatilag alig változik. A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban júliusban ugyanúgy 3,3 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vettek igénybe, mint januárban. A fennmaradó közel 800 ezer háztartás túlnyomó zömében a tető- vagy szobaantennával fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású adásokat néznek. Januárban a legnagyobb szolgáltatók előfizetőinek 63,2 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat, júliusra ez 66,2 százaléka nőtt. A digitális előfizetéseken belül januártól júliusig 855 ezerről 942 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A szolgáltatók erősorrendje sem változik. A vezetékes szolgáltatások esetében UPC, Magyar Telekom és DIGI a sorrend, míg a vezeték nélküli szegmensben pont fordítva alakul a piaci részesedés mértéke.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez