Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Energiatakarékossági tanácsok

2012. szeptember 26., penzcentrum.hu
Címkék: gáz villany fűtés energia energiatakarékosság háztartás
Itt az ősz, megkezdődött a fűtési szezon, s vele hamarosan megérkeznek a jókora gáz-, és villanyszámlák is, melyek kifizetése egyre inkább nehézséget jelent a magyar háztartásoknak. Azonban néhány takarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával sokat spórolhatunk.
A hideg idő beköszöntével pedig jelentősen megnő a gáz-, illetve áramfogyasztás szerte Magyarországon. A korábbi évek tapasztalata alapján elmondható, hogy egy átlagos téli napon általában 65-75 millió köbméter földgázt fogyasztunk. Az időjárás egy fokos változása pedig körülbelül 1,5-2 millió köbméter gázfogyasztás-változást jelent.
 
A jelenleg érvényben lévő energiaárak egyre több háztartásnak jelentenek leküzdhetetlen akadályt évről-évre, főként, hogy a hazai lakóépület-állomány megközelítőleg 70 százaléka nem felel meg a funkcionális műszaki, illetve épületenergetikai követelményeknek.
 
Sokba kerül tehát a fűtés, s végleges megoldást csak az épületek energetikai korszerűsítése jelentene (szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés). Ugyanakkor nemcsak a fűtésen spórolhatunk sokat. Néhány takarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával is rengeteget tehetünk. Így talán könnyebben átvészelhetjük az idei fűtési szezont, s talán félre tudunk majd tenni némi pénzt az energetikai felújításokra.

Használjuk ki a mosó-, mosogató gép kapacitását!

Használjuk ki a háztartási gépek teljes befogadóképességét, a félig megpakolt masinák ugyanis közel ugyanannyi energiát és vizet használnak el, mint egy teljes adag mosása és öblítése esetén - hacsak nincs résztöltetes program. Fontos továbbá, hogy a ezek a gépek a legnagyobb energiát a víz felmelegítéséhez használják el. Sok energiát és pénzt takaríthatunk tehát meg, ha alacsony hőfokon mosunk

Válasszunk energiatakarékos készülékeket!

Már vásárláskor gondoljunk az energiafelvételre, és vásároljunk "A" energiahatékonysági címkéjű, energiatakarékos készülékeket. Egy átlagos háztartás ugyanis évente akár több tízezer forintot is megtakaríthat, ha a háztartási készülékeinek többsége energiatakarékos. Ugyanez vonatkozik a világításra is, itt sem mindegy tehát milyen fényforrást választunk.



Forrás: KSH, Pénzcentrum

Áramtalanítsuk a berendezéseket!

A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Éppen ezért célszerű a töltés befejezésével áramtalanítani azokat. Ha munkába megyünk, vagy hosszabb időre elutazunk, érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani. Érdemes olyan elektromos elosztót használni, amelyen van ki-be kapcsoló gomb. Így egy mozdulattal több készüléket is áramtalaníthatunk, és nem kell fizetnünk a készenléti (standby) módban álló műszaki cikkek áramfogyasztását.

Fürdés helyett zuhany!

Jóval kevesebb energiát és vizet emészt fel, ha a kád helyett a zuhanyozót választjuk. Sokat spórolhatunk azzal is, ha kisebb fejű zuhanyrózsát szereltetsünkfel, hiszen így még inkább csökkenthető az elhasznált melegvíz mennyisége.

Olvasszuk le a hűtőszekrényt és a fagyasztót!

A lejegesedett hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért rendszeresen olvasszuk le a fagyasztót! Ajánlatos szabadon hagyni és tisztán tartani a hűtő szellőzőnyílását! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt.

Takarékoskodjunk a vízzel!

Zárjuk el a csapot fogmosás közben! Ha folyó vízzel mosunk fogat, körülbelül 8 liter vizet használunk el feleslegesen.. Csökkenthető a vízfelhasználás, ha a csaptelepekbe perlátort szereltetünk.. A perlátor levegővel keveri a vizet, így erősíti a vízsugár erejét.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez